Віра Олександрович

Перевірка чи арешт майна – нелегкий вибір стоїть перед підприємцями з Тернопільщини

Притула_свіжий

Чи сьогодні проводять планові перевірки? Якщо так, то кого перевіряють? Чи планують проводити планові перевірки фізичних осіб-підприємців? Коли ДПС може здійснити позапланову перевірку?

Найбільше про це знає начальник управління податкового аудиту Головного управління ДПС в області Віктор Притула. Найцікавіші питання та відповіді для читачів «Терену» відібрали у Секторі інформаційної взаємодії ГУ Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Мене цікавлять податкові листи-запити, якщо товариство свідомо не хоче отримувати і не отримало запит від податкового органу, то - що тоді?

- Інколи позиція платників податків зводиться до такого, якщо кореспонденцію від органу ДПС не отримувати, то можна уникати будь-яких ризиків, адже платник податків не ознайомлений з листами ДПС належним чином.

Вважаю такий спосіб захисту категорично неправильним. Ухилення від отримання запиту жодним чином не допомагає мінімізувати ризики, а як правило, навпаки – погіршує ситуацію і призводить або до позапланових перевірок або до визнання платника податків ризиковим з подальшим блокуванням податкових накладних тощо.

Платники податків мають контролювати отримання власної поштової кореспонденції. Якщо підприємство розміщене не за юридичною адресою, необхідно так налагодити документообіг, аби будь-яка кореспонденція відразу переадресовувалась за фактичним місцезнаходженням підприємства. Отримуючи на пошті листа, завжди фіксуйте дату отримання, щоб точно відраховувати строки для надання відповіді.

- У який термін треба надати відповідь?

- Платники податків зобов’язані подавати інформацію, визначену в запиті органу ДПС, та її документальне підтвердження (крім проведення зустрічної звірки) протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту.

- Чи сьогодні проводять планові перевірки? Якщо так, то кого перевіряють?

- Так, проводять. ДПС України на своєму вебпорталі оновила (станом на 29 березня 2021 р. – прим.) План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на цей рік. Зміни стосуються лише 3-х розділів: розділу І «Документальні планові перевірки платників податків-юридичних осіб», розділу ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів»); розділ IV плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків-юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізосіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Хочу звернути увагу, що у 2021-му поки що не планують проводити планові перевірки фізичних осіб-підприємців. Тож розділ ІІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фізичних осіб» тому не оновлювали.

- Чи можна використовувати ПРРО при оптовій або роздрібній торгівлі пальним?

- Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО із створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів.

Отож, використання програмного РРО при оптовій чи роздрібній торгівлі пальним забороняється.

- Коли ДПС може здійснити позапланову перевірку?

- Є три чітко прописані причини проведення таких перевірок:

- відповідно до Постанови Кабміну від 03.02.2021 р. №89;

- звернення самого платника податків із запитом на проведення перевірки;

- перевірки в частині порушення законодавства про виробництво, використання, ліцензування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Важливим є те, що під час проведення позапланової перевірки з’ясовують лише ті питання, на підставі яких таку перевірку призначили. Ці нюанси прописані у направленні на позапланову перевірку.

- Багато суб’єктів господарювання вирішують не допускати перевіряльників, мотивуючи, що відповідати за недопуск менш проблемно, ніж платити штрафи після перевірки. Чи справді це так? Чим загрожує така поведінка?

- Якщо відбувся недопуск працівників податкової служби до перевірки, перевірка прийде все одно - наступного разу. А наслідком недопуску податкової для перевірки може стати арешт майна. Податковий орган має таке право. Арешт можна оскаржити, але це - додатково витрачені ресурси.

Зазначу, податкова перевірка не обов’язково закінчується штрафами, судом і спорами. Її проведення може пройти успішно. Якщо із документацією все гаразд, то краще дозволити інспекторам її перевірити. Краще до перевірки варто готуватися, а вже під час неї – якщо є, занотовувати порушення, усі допущені нюанси, щоб можна було їх уникнути у майбутньому.

- Чи є терміни давності для застосування штрафних санкцій за порушення вимог щодо проведення розрахунків у готівковій та безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів?

- Оскільки Законом «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не передбачили терміну давності для застосування штрафних санкцій за порушення вимог щодо проведення розрахунків у готівковій та/або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів, то застосовуються норми Податкового кодексу України, згідно з якими такий термін становить 1095 днів.

Фото надане Відділом пресслужби ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео