Віра Олександрович

Незаконні МАФи і касові апарати: що псує життя підприємцям у Тернополі? (фото, відео)

Депутати

Положення, що визначає умови і порядок надання фінансової-кредитної підтримки суб’єктам малого і середнього підприємництва, затвердили у Тернопільській міській раді.

Втім, на тій же сесії 16 березня виявилося, що бізнес потребує не лише допомоги, а й захисту з боку депутатів (про усе цікаве, що відбувалося у залі засідань, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Ставка на виробництво, туризм і енергоефективність

На допомогу у вигляді часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами уже можуть претендувати суб’єкти підприємництва, які перебувають на обліку у Тернопільській об’єднаній державній податковій інспекції (ОДПІ), здійснюють діяльність на території міста і реалізують проекти зі створення нових робочих місць. Цю ідею 33-ма голосами «за» радо підтримали депутати.

Серед пріоритетних напрямків підприємництва – виробництво, туризм і енергоефективність, - каже начальник управління економіки, промисловості і праці міської ради Тетяна Корчак.

Корчак
Корчак

[embed]https://youtu.be/QktxUwNygr0[/embed]

Отже, розмір кредиту для надання часткової компенсації відсоткових ставок не може перевищувати 500 тис. грн, а термін кредитного договору не повинен перевищувати 36 місяців. До того ж, часткова компенсація відсоткових ставок за кредитом суб’єктам малого і середнього підприємництва надається  у розмірі, що не перевищує облікову ставку, встановлену НБУ на дату підписання кредитної угоди (у березні – 17% - прим.).

Підприємці з тернопільських ринків висловили свою позицію

Першим до трибуни на засіданні добрався підприємець, біля приміщення аптеки якого на бульварі Куліша, 2А одного дня «виріс» МАФ. Та споруда зовсім перегородила в’їзд на пандус до соціально-важливої установи (див. фото – прим.).

Аптека
Аптека

Ми уже з’ясували, той МАФ встановили без дозвільних документів, тому, за рішенням виконавчого комітету, його демонтують, - запевнив міський голова Сергій Надал.

До речі, запит до міського голови щодо необхідності демонтажу МАФу за адресою вул. Куліша, 2А подавала того дня депутат Наталія Шоломейчук. Його депутати підтримали, як і наступне звернення – про захист підприємців, які працюють на ринку.

Шоломейчук
Шоломейчук

[embed]https://youtu.be/DM_KzkVrQmU[/embed]

Власне, підприємці з тернопільських ринків і самі змогли висловити свою позицію. Їхньому представнику дали слово – серед перших. Жінка стверджувала, що ще далеко не всі торговці знають, що їм треба обов’язково мати касові апарати, а до них податківці уже почали приходити із перевірками. Відтак уже відомо про накладення санкцій. Через це дехто просто закриває кіоски або продає їх, бо самотужки не дає ради.

[embed]https://youtu.be/JKqclidTgms[/embed]

Оскільки депутати підтримали запит пані Шоломейчук, то в Головному управлінні Державної фіскальної служби (ДФС) у Тернопільській області вже отримали рекомендації не здійснювати перевірок підприємців без попередження аж до кінця 2018 року, а також проводити інформаційно-роз'яснювальну роботу із бізнесменами, які здійснюють свою діяльність на ринках у Тернополі.

Шоломейчук1
Шоломейчук1

Шоломейчук2
Шоломейчук2

Ми вас, безперечно, підтримуємо, - каже міський голова. – Але вам із такими вимогами треба до Києва їхати і там стояти…

Звернення_підприємці
Звернення_підприємці

Тож врешті міська рада доручила управлінню торгівлі, побуту і захисту прав споживачів та постійній комісії міської ради із питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму (голова – Михайло Ібрагімов) підготувати звернення до Верховної Ради і Кабінету Міністрів щодо відстоювання прав підприємців-платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Ібрагімов
Ібрагімов

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео