Віра Олександрович

Новації: що жителям Тернопільщини під ялинку приніс 2021 рік

РРО

Новий 2021 рік приніс чимало турбот і новацій. Підприємців з Тернопільщини ці та інші сюрпризи також не обминули.

Зокрема, нашим бізнесменам варто врахувати таке: якщо їхній дохід перевищив 220 «мінімалок», то реєстратор розрахункових операцій (РРО) для них - обов’язковий. Про це повідомили у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Згідно із преамбулою Закону від 06.07.1995 р. за №265/95-ВР «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265), визначили правові засади застосування РРО та програмних РРО (далі – ПРРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, - нагадують у податковій. - Дія його поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їхні господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Що цікаво, встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Податкового кодексу України (ПКУ), не допускається. Відповідно до п. 296.10 ст. 296 ПКУ, РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку І-ї групи.

- У перший же день 2021 року набрав чинність розд. І Закону від 01.12.2020 р. за №1017-ІХ «Про внесення змін до ПКУ та інших законів щодо лібералізації застосування РРО платниками єдиного податку і скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» (далі – Закон №1017-ІХ), яким будуть внесені зміни до ПКУ, - додають у податковій. - Зокрема, до п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення».

Так, у п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ (у редакції Закону №1017-ІХ) передбачили, що до 1 січня 2021 р. РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку II-IV груп (фізичними особами-підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн, крім тих, які здійснюють: - реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; - реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Також із 1 січня 2021 р. до 1 січня 2022 р. РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку II-IV груп (фізичними особами-підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють: - реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; - реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; - реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

До речі, на Тернопільщині у бізнесменів стають популярними новітні розробки.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео