Віра Олександрович

Новації: у Тернополі хочуть ухвалювати термінові рішення через відеозв’язок

Перемога

Карантин вносить суттєві зміни навіть у діяльність тернопільських депутатів. Так, завтра, 8 квітня, їх зберуть на засідання о 09:00 не у звичній залі на вул. Листопадовій, а в Українському домі «Перемога», що на бульв. Т. Шевченка, 27.

Причому відділу зв’язків із громадськістю і засобами масової інформації наказали забезпечити онлайн-трансляцію засідання через інтернет. Розпорядження про скликання позачергової 49 сесії вже оприлюднили на сайті міської ради.

Снимок2
Снимок2

– Основна мета сесії – це виділення додаткових коштів на боротьбу із СОVID-19, – пояснив сьогодні, 7 квітня, міський голова Сергій Надал. – Йдеться про придбання засобів захисту, медичного обладнання, а також фінансування наших медичних працівників і виплати їм належних заробітних плат і премій.  

У порядку денному, справді, – низка питань, переважно – господарських. Що цікаво, є серед них і два надважливих у теперішній час пункти: «Про внесення змін до рішення міської ради «Про затвердження Регламенту міської ради сьомого скликання» і «Про внесення змін до рішення «Про затвердження Положення про постійні комісії міської ради». Тобто йдеться про те, що тернопільські депутати планують розглянути і ухвалити можливість проведення дистанційних засідань – як сесійних, так і в комісіях.

Наприклад, у Регламенті ради розділ VI «Пленарні засідання» хочуть доповнити статтею 35 такого змісту (цитуємо): «Особливості організації та проведення сесій міської ради в умовах надзвичайних ситуацій та/або надзвичайного стану». Якщо ці зміни ухвалять, то в екстремальних умовах, спричинених спалахами епідемій і пандемій, що створюють загрозу життю і здоров'ю значних верств населення, пленарні засідання міської ради можна буде проводити в режимі відеоконференції чи аудіоконференції.

Проте є певні умови: «…До порядку денного дистанційних засідань можуть включатися винятково питання невідкладного внесення змін до місцевого бюджету, інші питання, щодо невідкладних робіт із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або якнайшвидшої ліквідації особливо тяжких наслідків надзвичайних ситуацій, спричинених спалахами епідемій і пандемій чи реалізації повноважень, пов'язаних із такими обставинами, процедурні питання…». Що цікаво, рішення про дистанційне засідання треба доводити до відома депутатів ради і населення не пізніше як за 24 години до його початку із зазначенням порядку денного і порядку відкритого доступу до трансляції.

Міській раді запропонують розглянути такі питання: - «Про внесення змін до рішення міської ради «Про місцевий бюджет Тернопільської міської територіальної громади на 2020 рік»; - «Про внесення змін до комплексної програми «Здоров’я громади» на 2019-2021 рр.»; - «Про внесення змін до рішення міської ради «Про затвердження Програми захисту населення і території Тернопільської міської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2019-2022 рр.»; - «Про надання дозволу на укладення додаткової угоди до договору фінансового лізингу КП «Тернопільелектротранс» із АТ КБ «ПриватБанк»; - «Про розміщення соціальної реклами».

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео