Оксана Бучко

Новації, які чекають тернополян з 1 грудня

merry-christmas-xmas-3320

Новий розмір прожиткового мінімуму, змінена індексація зарплати, інший розмір мінімальної пенсії – такі новації отримають тернополяни з 1 грудня. Цифри збільшують несуттєво. Тож чи не єдиним наслідком буде зміна індексації роботодавцям.

Про зміни повідомляє news.dtkt.ua.

Згідно зі Законом «Про Державний бюджет на 2019 рік» з 01.12.2019 р. прожитковий мінімум на одну особу збільшиться і становитиме 2027 грн (для працездатних осіб - 2102 грн). І зміняться не лише ці показники, а й усі інші, які безпосередньо від них залежать. Зокрема, індексація зарплати, аліменти, деякі види соціальних допомог, декретні непрацюючим, тощо.

Оскільки індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у жовтні становив 100,7%, то він мав би вплинути на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації.

Але через дефляцію червня-серпня він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у грудні індексувати зарплату будемо знову на коефіцієнти липня-жовтня. Проте з 1 грудня діє новий розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб 2102 грн. Тому розміри індексації з грудня збільшаться.

Ті роботодавці, хто востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у жовтні на рівні липня-вересня 2019 року за коефіцієнтом 3,1%. А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно буде проводити індексацію.

З 1 грудня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зросте на 74 грн. У зв’язку з цим мінімальна пенсія збільшиться з 1564 до 1638 гривень, а максимальна – з 15640 до 16380 гривень.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео