Віра Олександрович

Нові карантинні обмеження у Тернополі найбільше зачеплять школярів і пенсіонерів (фото)

Медики

Школярів у Тернополі достроково відправлять на канікули, а пенсіонерам дозволять їздити у громадському транспорті безкоштовно лише із 10.00 до 16.00.

Саме таке рішення ухвалили під час засідання міського оперативного Штабу з подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 18 березня. Всі присутні експерти вирішили дослухатися до побоювань медиків, адже за останній тиждень показник завантаженості ліжок, виділених для хворих на COVID-19, у лікарнях Тернополя коливався в межах 60%. І це – вже загрозливий показник, наголосив начальник міського відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак.

- Станом на 371-й день карантину ситуація із захворюваності на COVID-19 ускладнюється, - каже він. - Загалом від початку епідемії у Тернопільській громаді зареєстрували 13 тисяч 371 лабораторно підтверджений випадок коронавірусної інфекції. Наразі хворіють 1 тисяча 817 осіб.

Незважаючи на зростання кількості інфікованих, які потребують госпіталізації, тернопільські медики, за словами пана Даньчака, поки що справляються із наданням якісної медичної допомоги пацієнтам із COVID-19. Ба більше, у наших закладах досі приймають пацієнтів зі всієї області, якщо виникає така потреба. Окрім того, від початку вакцинальної кампанії у Тернополі щеплення препаратом Covishield уже зробили 11 тисяч 148 осіб.

- Усі вільні ліжка у лікарнях забезпечені киснем, - наголошує медик. – У лікарнях нашого міста загалом облаштували 207 кисневих точок. Також є 217 приліжкових кисневих концентраторів. Ми маємо 43 апарати ШВЛ, функціонує кисневий генератор. Проте мушу констатувати, що впродовж останнього тижня завантаженість ліжок хворими на коронавірус коливається у межах від 56 до 61%.

Надал
Надал

Він додав, що у лікувальних закладах міста наразі розгорнули 401 ліжко для хворих із діагнозом COVID-19, у тому числі - 56 ліжок для лікування дитячого населення.

- Оскільки ми приймаємо і пацієнтів з усієї області, то варто повідомити в обласне управління охорони здоров’я, що потенційно Тернопіль має право своїх хворих розміщувати у лікарнях обласного підпорядкування, - наголошує міський голова Сергій Надал.

Додамо, у місті від початку епідемії зареєстрували 165 летальних випадків, 105 з них - у 2020 році. Натомість в області ця цифра сягнула 673-х. Причому ситуація погіршується, підкреслив лікар-епідеміолог Володимир Паничев. Так, у лікарнях Тернопільщини зараз перебувають понад 1000 пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19. Більшість – дорослі. Майже 700 людей потребують додаткового кисню. Саме тому він закликав усіх експертів подумати про посилення протиепідемічних заходів.

Вітрук
Вітрук

- Щоб не створювати скупчення людей на зупинках транспорту, ми випустили на маршрути максимальну кількість автобусів і тролейбусів, - каже начальник  Управління транспортних мереж та зв’язку Олег Вітрук. – Проте все одно у години пік ми спостерігаємо скупчення пасажирів. Ба більше, медики часто через такі проблеми нарікають на те, що не можуть вчасно добратися до роботи. Тому треба подумати про зміни, щоб сприяти працівникам так званої критичної сфери і школярам, аби вони не мали проблем із доїздом.

Через це Олег Вітрук запропонував вчинити так, як вже давно зробили у сусідніх обласних центрах. Тобто безоплатний проїзд для пенсіонерів за віком тепер у Тернополі діятиме лише із 10.00 до 16.00.

Похиляк
Похиляк

- Раніше ситуація із захворюваністю на коронавірус, грип і ГРВІ у нас була стабільною, - додає головна освітянка міста Ольга Похиляк. – Тепер ми відстежуємо дещо іншу картину. Зокрема, на дистанційне навчання вже перейшли школи №№3 і 10. Окрім того, на самоізоляції перебувають 22 окремих класи. Також закритими нині є 8 груп у дитячих садочках. Там занедужали вихователі.

Саме тому пані Похиляк винесла на розгляд членів Штабу таку пропозицію: по-перше, перенести початок канікул із 29 березня на 22 число; по-друге, у наступний тиждень (тобто після 28 березня – прим.) перевести на дистанційне навчання учнів середніх і старших класів. Натомість учні 1-4-х класів навчатимуться у звичному режимі. Дошкільних установ такі зміни не стосуються. Мовляв, вони чинитимуть і надалі залежно від ситуації.

Нагадаємо, із 19 березня на території Тернопільської громади введуть додаткові протиепідемічні заходи.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео