Орест Сарматський

Опромінені ягоди довше зберігаються (Агроновини)

2801 (Copy)

Нове пакування для ягід розробили канадські вчені.

Дослідники Національного науково-дослідного інституту Канади (INRS) експериментували з матеріалами для зберігання суниці садової та винайшли біоактивну пакувальну плівку, яка дозволяє продовжити термін реалізації свіжої ягоди.. До складу плівки входять ефірні олії та наночастинки, що забезпечують антибактеріальні властивості, пише AgroTimes. Від утворення цвілі ягоди захищає хітозан, що також міститься у плівці. Цей елемент, зокрема, міститься в панцирях молюсків і захищає їх від пошкоджень. Вберігають суницю садову від псування пари ефірних олій. А антибактеріальні частинки та хітозан вберігає ягоди від утворення цвілевих грибів, якщо плівка контактує з суницею. Після 12 днів зберігання без плівки псується 55% ягоди. З плівкою цей показник зменшується до 38%. Якщо ж застосовувати плівку та іонізуюче випромінювання, то псується лише 25% суниці садової, виявили вчені. Це не єдина користь від опромінення. Застосування такої процедури також допомагає зберігати поліфеноли. Ці елементи забезпечують ягоді приємний колір та є антиоксидантами.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Шокова заморозка плодово-ягідної продукції – шокуючий зиск для аграріїв

2802 (Copy)
2802 (Copy)

Для українських аграріїв шокова заморозка плодово-ягідної продукції стала золотим ключем до великих експортних дверей. Які технологічні рішення стануть найбільш доцільними та максимально вигідними? Про це EastFruit розповів Сергій Виставний, керівник відділу проєктування компанії «?Alternative Technologies PF».

– Шокова заморозка, чи охолодження – що сьогодні обирають аграрії?

– Важко відповісти. Як зберігати врожай, обирає сам фермер, все залежить від потреб підприємства і напрямку діяльності. Шокову заморозку обирають для більш довгострокового зберігання та перевезення. Зазвичай це великі об’єми продукції, які спрямовуються на експорт. Шокове охолодження обирають ті аграрії, які вирощують свою продукцію переважно для внутрішнього ринку. Одразу з поля продукція різко охолоджується, і тільки потім вона потрапляє на полиці магазинів чи на базари.

– Що з основних нюансів варто знати аграріям про технології заморозки плодоовочевої продукції?

– Якщо порівнювати шокову заморозку із звичайною, важливим фактором є швидкість пониження температури продукції і потужність обладнання. Відмінність по самому обладнанню не дуже велика. Потрібна камера, холодильний агрегат, охолоджувач та автоматика.

Однак, якщо йдеться про повноцінний цикл виробництва, однієї камери буде замало, – бажано будувати комплекс, де буде рампа для приймання та відвантаження товару. З цехами сортування, пакування, з камерами охолодження, заморожування, зберігання. І все бажано розташувати якомога ближче до поля чи саду, щоб не витрачати час на перевезення продукції.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео