Олег Снітовський

Особливі і небезпечні. Як США допомогли Тернополю з цим всім боротися (фоторепортаж)

Санепідемстанція лабораторія

Установа у середмісті Тернополя ефективно опікується санітарним та епідемічним благополуччям жителів міста і області .

Тернопіль, вулиця Федьковича,13. Саме тут розташовано кілька будівель, які багато хто із тернополян звично називають обласна «санстанція». Хоча, після низки реорганізацій Держсанепідслужби нині тут діє Державна установа «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

- Мета діяльності нашого Центру - реалізація державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, - розповів кореспонденту «ТЕРЕНу» керівник цієї держустанови Степан Дністрян, - а також, проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань у сфері санітарного та епідемічного благополуччя жителів області, розслідування причин і умов виникнення інфекційних захворювань, отруєнь, радіаційних аварій.

 

l12
l12

k08
k08

лабораторія аналіз санстанція дослідження
лабораторія аналіз санстанція дослідження

За словами керівника, Центр є найбільшою державною лабораторною установою області і лідером на території Тернопільщини з проведення лабораторних досліджень медичного, мікробіологічного та санітарно-гігієнічного профілю.

- Маємо потужну лабораторну базу. Це і сучасно обладнані лабораторії з професійним персоналом, широка мережа лабораторних відділень на території області, що здійснюють доступні для населення діагностичні і профілактичних дослідження. До складу установи входять вірусологічна, бактеріологічна, паразитологічна, санітарно-гігієнічна, радіологічна лабораторії, лабораторія особливо небезпечних інфекцій, лабораторія електромагнітних полів та інших фізичних факторів, - повідомив Степан Дністрян.

k01
k01

k14
k14

Звичайно, про кожен із цих підрозділів можна розповісти багато цікавого. Адже поле діяльності названих лабораторій досить широке і воно стосується безпеки здоров’я кожного мешканця краю. Та нині, коли на дворі травень і все зеленіє, виникає імовірність захворювання однією із найнебезпечніших хвороб сучасності – кліщовим бореліозом (хвороба Лайма). Тож розповімо про підрозділ згаданого Центру, де фахівці виявляють і підтверджують діагноз цього та інших небезпечних захворювань. Зрештою, він так і називається – лабораторія особливо небезпечних інфекцій.

- Збудована наша унікальна лабораторія п’ять років тому за сприяння уряду Сполучених Штатів Америки в рамках угоди між МОЗ України та Міністерством оборони США щодо співробітництва у галузі запобігання поширенню технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані в ході розробки біологічної зброї, - розповідає заступник керівника обласного лабораторного центру Юлія Кравчук.

лабораторія аналіз санстанція дослідження
лабораторія аналіз санстанція дослідження

k15
k15

– Досвідчені фахівці лабораторії здійснюють моніторингові дослідження з метою аналізу циркуляції збудників більше 30 особливо небезпечних інфекцій серед людей та в довкіллі на території Тернопільської області, щоб забезпечити епідемічне благополуччя жителів краю. Завдяки проведеним тренінгам із сучасних методів лабораторної діагностики, участі фахівців лабораторії у наукових форумах та симпозіумах в рамках Проекту «Програма залучення до спільної біологічної діяльності», освоїли нові методики діагностики. Так, три роки тому впроваджено методику темнопольної мікроскопії з метою виявлення борелій, яка є збудником кліщового Лайм-бореліозу, в польовому матеріалі, а саме, в іксодових кліщах. Ця методика є експрес-діагностикою. Тобто, результат можемо визначити упродовж 20-30 хв, що дозволяє оперативно дослідити від 2 до 5 кліщів протягом однієї години. Скажу, що з 2015-го року у лабораторії таким методом досліджено 2311 кліщів, з яких 392 були інфікованими, що сягає майже 17 відсотків, - розповіла Юлія Кравчук.

k07
k07

k06
k06

Одягнутий у білий халат, ступаючи у бахілах коридорами лабораторії, під час такої своєрідної екскурсії дізнався від Юлії Кравчук, що три роки тому тут впроваджено методику дослідження біологічного матеріалу (сироватки крові) методом імуноферментного аналізу з метою виявлення антитіл класу М та G до збудника кліщового бореліозу. Імуноферментний аналіз крові ( ІФА) – точний і чутливий метод лабораторної діагностики, за допомогою якого можна визначити якісний і кількісний склад антигенів і антитіл.

І ще. Як повідомила Юлія Кравчук, два роки тому лабораторія отримала атестат про акредитацію випробувальної лабораторії згідно вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2006. Тоді ж в рамках виконання всіх умов та пунктів  цього Національного стандарту України «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій», Національним агентством з акредитації України було видано відповідний атестат про акредитацію. Це засвідчує компетентність фахівців лабораторії та дає право на проведення випробувань у сфері якісного та кількісного визначення генетично модифікованих організмів (ГМО) в харчовій продукції та продовольчій сировині.

k16
k16

лабораторія аналіз санстанція дослідження здоров'я
лабораторія аналіз санстанція дослідження здоров'я

k09
k09

Ось така лабораторія особливо небезпечних інфекцій діє на вулиці Федьковича, 13 у Тернополі. Подібних лабораторій, створених в Україні за сприяння уряду США небагато – лише 9.

Після  знайомства із напрямками діяльності та методикою досліджень, які тут проводяться, зрозумів: мешканці Тернополя і області мають унікальну можливість у випадку виникнення певної ситуації, що загрожує їхньому здоров’ю, вчасно виправити її, звернувшись до фахівців лабораторії особливо небезпечних інфекцій, що діє на базі Тернопільського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео