Оксана Бучко

Освітянам Тернопільщини показали смачне, корисне та красиве меню для шкільних їдалень

Цьогоріч у школах Тернопільщини та Тернопільської МГ починають оновлювати харчоблоки задля введення харчування сучасного зразка. У цьому допомагають рецепти від кулінарного експерта Євгена Клопотенка. Та щоб приготувати їжу для школярів таким чином, потрібно прорахувати проект оновлення техніки, в чому готові допомогти освітянам представники Асоціації громадського харчування.

Про це йшлося на семінарі-практикумі, який провели за участі представниці Асоціації громадського харчування Тетяни Скоропляс, генерального директора «S-prof» Ореста Степаняка, очільниці управління освіти і науки ТОДА Ольги Хоми у ТВПУ ресторанного сервісу і торгівлі 5 березня.

– Сьогодні тут присутні 55 керівників відділі світи з ОТГ, які будуть впроваджувати оновлене харчування у своїх закладах, – розповіла очільниця освіти області Ольга Хома. – Професійні кухарі показують, як швидко та якісно приготувати те чи інше меню. І це не обов’язково має бути дорого, важливим є спосіб приготування. Як відомо, у школах вже заборонені напівфабрикати, чіпси, сухарики. Вареники чи пельмені повинні бути виготовленні лише у самих закладах. Але також питання у тому, щоб корисну їжу готувати правильно, смачно та красиво.

157183479_431438194607223_8305023552385531915_n
157183479_431438194607223_8305023552385531915_n

В Україні серед дітей 13% мають ожиріння. Саме тому приділити увагу зміні культури харчування рекомендують більш детально. Із впровадженням нового меню у школах виникають фінансові питання, адже для цього потрібне встановлення нової техніки. Тому усіх освітян запрошують до співпраці з Асоціацією громадського харчування.

– Ми спостерігали, коли оновлення харчоблоків у школі виглядало так: стару плитку замінили на нову або поставили нове обладнання в коридорі, бо не поміняли проводки, – розповіла представниця Асоціації Тетяна Скоропляс. – Ці всі моменти потрібно враховувати наперед: що купляти слід не плитку, а комбіновану пароварку; а у кошторис потрібно враховувати і кошти на проводку. Також меню пропонують зробити варіативним. Тому слід розрахувати кількість товарів, аби не було багато відходів. Для цього є наші представники – аби допомогти в таких питаннях і полегшити процес оновлення харчоблоків. 

Використовуючи сучасне обладнання, можна надати чудовий вигляд овочам та стравам на пару. Адже діти не заохочують їсти негарні страви. Окрім того, враховувати повинні індивідуальні особливості учнів щодо харчування.

– Як показує модель Фінляндії щодо харчування школярів, меню має містити кілька варіантів, – додає Тетяна. – Батьки у свою чергу зможуть контролювати харчування дитини зі смартфону. Це клопітка робота – розроблення таких проектів. Тому прошу освітян звертатись в нашу Асоціацію за допомогою.

157312454_747263835979315_3462311268307133978_n
157312454_747263835979315_3462311268307133978_n

Для керівників відділів освіти провели майстер-класи із нарізки та готування на сучасному обладнанні, яке пропонують поставити у харчоблоках. Студенти ТВПУ ресторанного сервісу і торгівлі брали участь у приготуванні разом із професійними шеф-кухарями. Про це на «Терені» читайте згодом.

Нагадаємо, у деяких школах області вже працюють оновлені харчоблоки. Також новацію впровадили у тернопільській школі №8.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео