Віра Олександрович

Отакої: чим Тернопіль здивував київських експертів? (фото, відео)

Основне

Поміркованістю і толерантністю, а також схожістю позицій щодо норм нового виборчого  законодавства вразили київських експертів тернопільські учасники Форуму із політичної реформи “ВиБОРИ: нові правила”.

Відбувся цей захід сьогодні, 12 вересня, у конференц-залі готелю “Avalon Palace”.

- Під час такої ж презентації у Рівному мене двічі послали. Я правду кажу! – зауважив лідер напрямку «Контроль публічних фінансів» Центру UA Андрій Андрушків, підбиваючи підсумки зустрічі із місцевими політиками і громадськими активістами.

Презентація
Презентація

Презентація2
Презентація2

Нагадаємо, Всеукраїнський тур “ЗміниТИ”: Взаємодія заради змін” організувала громадська організація “Центр UA” спільно із експертами коаліції Реанімаційний пакет реформ і аналітичного центру CEDOS, а також представниками Міністерств охорони здоров’я , освіти і науки та фінансів України. Мета туру – залучити найактивніші спільноти країни до вироблення нової державної політики.

[embed]https://youtu.be/HC2YCQqDrro[/embed]

Через недосконалість законодавства 12 округів у Тернополі - без депутата

Отож, двоє експертів Центру UA: Інна Борзило - лідерка напрямку «Рівний доступ до політики» і Андрій Андрушків - лідер напрямку «Контроль публічних фінансів» у Тернополі представили підсумок річних досліджень у напрямку розробки нового виборчого  законодавства. Його фахівці пропонують обговорити і ухвалити вже восени 2017 року. Усе для того, аби Закон «Про вибори» з’явився завчасно і його за півтора року (до наступного голосування – прим.) усі встигли вивчити.

[embed]https://youtu.be/uZhgUoi1kbI[/embed]

Метою столичних гостей було зібрати в одному залі для дискусії – політиків, представників виконавчої влади і місцевого самоврядування, громадянського суспільства, бізнесу і студентства. Планувалося обговорити чимало гострих питань: «Які виборчі правила дозволять запустити зміну політичних еліт в країні?», «За яких умов влада почує позиції і вимоги громадян і як вплинути на прийняття рішень?» тощо.

Втім, не можна сказати, що Форум викликав у нашому місті ажіотаж серед зацікавлених. Так, у залі був лише один народний депутат від Тернопільщини і представники навіть не усіх парламентських партій. Їм і представили напрацювання експертів за цілий рік.

[embed]https://youtu.be/YstwFflZj7c[/embed]

Після цього, власне, і відбулася дискусія, до якої запросили місцевих політиків. Першим висловився народний депутат від «Самопомочі» Тарас Пастух.

[embed]https://youtu.be/6FcFrlk0uSg[/embed]

Він наголосив на тому, що ЦВК в Україні перетворився на контрольований орган і це гальмує чимало змін. Окрім того, за його словами, у парламенті відразу після обрання працювала робоча група, яка вивчала запропоновані варіанти нового Закону «Про вибори». Проте, відколи головою Верховної Ради є Андрій Парубій, жодних рухів у тому напрямку ніхто не робить. Підтримав колегу по партії депутат Тернопільської міської ради Назар Зелінка. Мовляв, через недосконалість нинішнього виборчого законодавства 12 округів у Тернополі після останніх виборів залишилися без депутата. Тож фактично вони тепер не мають захисника інтересів округу, а також не можуть оприлюднити власну позицію через уста свого представника.

«Мажоритарка у Тернополі – абсолютно знівельована»

Після цього взяв слово керівник фракції «Громадянської позиції» у Тернопільській міській раді Петро Ландяк. На його думку, під час виборчої кампанії треба – якщо не заборонити, то суттєво обмежити вплив грошей на виборця. Тобто політику не подобається, що деякі політичні сили буквально зомбують українців перед виборами своїми біг-бордами і телевізійними роликами.

[embed]https://youtu.be/g1idzRcrnns[/embed]

Після цього ведучі надали слово представникам ВО «Батьківщина» і ВО «Свобода».

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=SoVgdKQIFEA&feature=youtu.be[/embed]

При цьому керівник міської організації ВО «Батьківщина» Микола Сліпченко нагадав присутнім про проблеми свого осередку, що виникли через кількох депутатів міської ради, які порушили партійну дисципліну. Мовляв, нині партійну структуру у Тернополі доводиться «відбудовувати, а не розвивати».

Натомість свободівець Назарій Редьква – керівник фракції у Тернопільській міській раді зробив акцент на тому, що мажоритарка у Тернополі – абсолютно знівельована (хоча усі свободівці пройшли до нинішнього складу Верховної Ради саме як депутати-мажоритарники – прим.). Його думку підтримав обласний депутат від ВО «Свобода» Олександр Башта.

- Ми маємо йти за еволюційним принципом, - каже він. – У розвинених країнах не голосують за когось конкретно, а симпатизують партії, а тому підтримують її кандидатів. Відтак - партії, які втрачають довіру, йдуть у нікуди…

Справа_Місько
Справа_Місько

Учасники форуму
Учасники форуму

Дещо іншу точку зору висловив депутат Тернопільської міської ради від БПП Володимир Місько. І саме він наголосив на тому, що більшість українців йде на вибори, навіть не уявляючи, що написано у Законі «Про вибори». І причина – не тільки у правовій безграмотності, а й у тому, що виборче законодавство постійно змінюється – «під потреби певної політичної сили» чи «у чиїхось інтересах».

[embed]https://youtu.be/CpZ_QXZIgDY[/embed]

- Добре, ну, заборонять політичну рекламу. Але ж ні для кого не секрет, що існує «джинса»! – зауважує він.

Майбутнє - за пропорційною системою із регіональними відкритими списками

Київські експерти врешті висловили задоволення такою плідною дискусією. Інна Борзило і Андрій Андрушків закликали присутніх до продовження діалогу. Адже врешті треба знайти відповіді на цілу низку запитань: «Яких нових виборчих правил вимагають українці?», «Хто має визначати місця у партійному списку: київські лідери партій чи виборці в багатомандатних регіональних округах?», «Яким має бути покарання за порушення виборчих правил?», «У який спосіб суспільство буде вимагати від влади нового виборчого законодавства?» тощо. Наразі ж великий крок до пошуку раціонального виходу із ситуації експерти уже зробили. Вони вважають, що найбільш доречним було б ухвалення уже поданого у Верховну Раду законопроекту №1068/2.

[embed]https://youtu.be/3FPmQVP9TlQ[/embed]

Якщо коротко, то йдеться про пропорційну систему із регіональними відкритими списками. Ця модель, на думку експертів, змусить політиків працювати на території всієї області, а не лише у своєму маленькому окрузі.  При цьому кожна партія буде зацікавлена у сильних кандидатах із хорошою репутацією. Врешті і тернополяни погодилися, що виборча система із регіональними відкритими списками - найбільш досконалий наразі варіант. Адже мажоритарку все ж рано чи пізно доведеться ліквідовувати, бо при ній «працюють гречка і бруківка», тобто прямий чи непрямий підкуп виборця.

- Консенсус громадян щодо важливості зміни виборчих правил, щоб наступні перегони дали якісно новий парламент, у суспільстві є. Залишилося, щоб парламентарі  зрозуміли це і ухвалили відповідний Закон, – підсумувала Інна Борзило.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео