Орест Сарматський

Озвучено, що може принести фермерам надприбутки (Агроновини)

1401 (Copy)

Вирощування нішевих культур гарантує фермерам нові можливості, а також може забезпечити надприбуток, адже на них є попит, а конкуренція менша, ніж серед традиційних культур, вважає міжнародний консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Бахтійор Абдувохідов (Таджикистан). 

Що таке “ніша”, які нішеві культури популярні сьогодні, і на що звернути увагу експортерам консультант розповів під час Онлайн-конференції: «Фрукти, горіхи та овочі Центральної Азії», повідомляє SEEDS.

Захід був організований міжнародною платформою EastFruit за підтримки Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) і Європейського банку реконструкції та розвитку (EBRD).

За словами Бахтійора Абдувохідова, світовим лідерам з продажу серед нішевих культур сьогодні є лохина. Щорічно експортується близько 700 тис. тонн лохини на загальну суму 4 млрд доларів. Це найдорожча ягода, яка може рости скрізь. Перші плантації з’явилися навіть в ОАЕ. Проте, через зростання конкуренції, ціни на лохину, як на світовому, так і на українському ринку, знижуються.

Ще однією цікавою культурою, на думку фахівця, є спаржа.

– Експорт спаржі збільшується на 3% або 14 тис. тонн за рік. Тільки Китай виробляє для себе 950 тис. тонн спаржі. Це модний продукт. Коронавірус виявився кращим промоутером здорового способу життя в світі, що позначилося і на інтересі споживачів до овочів та фруктів і, зокрема, до спаржі, – зазначає Бахтійор Абдувохідов.

Новою привабливою інвестиційною нішею також, за словами Бахтійора Абдувохідова, є вирощування авокадо.

Сьогодні приріст світової торгівлі авокадо становить $ 780 млн на рік. При цьому існують сорти авокадо, які можуть вирощуватися в гірській місцевості і переносити морози до -7 градусів.

Також міжнародний консультант ФАО радить аграрним виробникам звернути увагу на ківі, виробництво ягід, вирощування лікарських трав, спецій, фісташок, раннього яблука і органічних сухофруктів.

Джерело: www.seeds.org.ua

Скільки коштує організація равликової ферми в Україні?

Перед інвестуванням у будь-який вид бізнесу варто все ретельно підрахувати. Важливим фактором є не лише прибутковість, а й період повернення інвестицій. 

Якщо йдеться про равликову ферму, то таке господарство окупиться вже після першого сезону, а з кожним роком обсяги виробництва і прибутки збільшуватимуться, повідомляє SEEDS.

Якщо з першого “врожаю” равликів ви хочете отримати 150 тис. гривень, то варто вкласти близько 90 тис. гривень, розповідає Сергій Ланчук, власник ферми з Кам’янця-Подільського. Гроші буде витрачено на закупівлю дощечок та побудову огорожі для облаштування ферми на відкритому ґрунті. Також варто подбати про облаштування невеликого приміщення для розведення равликів та збору ікри. Крім цього, врахуйте вартість кормів та поливу, адже равлики дуже люблять вологу і їх потрібно регулярно обприскувати.

Закупівля 75 кілограмів равликів для розведення вартуватиме близько 15 тис. гривень. Сезон дозрівання равлика з малька до черевоногого товарних кондицій складає 3 – 4 місяці.

Сьогодні в Україні працює більш ніж 100 равликових ферм. Заробляють вони не лише на продажі черевоногих та їх ікри, а й на туризмі. Наприклад, квиток на екскурсію з дегустацією на фермі родини Ланчуків вартує 300 гривень.

Джерело: www.seeds.org.ua

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео