«П’ють багато води, а дітей виховують бабусі» – кременчанка про особливості життя у Китаї

73321231_10220745988463475_8450634023608254464_o

Кременчанка Світлана Дзюма, котра останніми тижнями тримала в курсі подій у Китаї щодо коронавірусу та сьогодні допомагає землякам в Україні боротися зі страхом перед хворобою, вирішила зробити у своїх розповідях ліричний відступ. У своєму пості вона знову поділилася деякими особливостями життя у Китаї. Зокрема тими, що стосуються іноземців.

– У кожній провінції Китаю свої правила. До речі, для іноземців тут також багато правил. Наприклад, якщо я заміжня за китайцем, то для мене немає ніяких винятків. Я, як і всі інші іноземці, не маю права працювати, якщо у мене не робоча віза. Наразі у мене сімейний перміт, тому я звісно не маю права працювати. Якщо все ж таки піду проти закону КНР, ніхто навіть оком не моргне, що у мене чоловік китаєць та діти – депортація протягом декількох днів, – розповідає Світлана.

Китайці дуже уважно ставляться до свого здоров’я. Можливо тому їм вдалося порівняно швидко здолати епідемію коронавірусу. Наприклад, кожен китаєць щодня випиває по 2 л води.

– Китайців привчають пити воду із самих пелюшок. Але лише теплу. Навіть у лікарні можна дуже часто почути фразу: пийте побільше теплої води, це ваші ліки, – пише кременчанка.

Та п’ють у Китаї не лише багато води, а й алкоголю. Щоправда, здебільшого з корисливою метою.

– Китайці вживають багато алкоголю. Але це все для налагодження співпраці, бізнесу тощо. Якісь серйозні переговори або підписання контрактів вони проводять у ресторанах. Зараз навіть з’явилися такі люди, котрих можна брати із собою у ресторан, щоб вживали алкоголь, у разі, якщо ти почуваєш себе погано, або ж з якихось причин не можеш пити, – зазначає Світлана.

Ще одна ментальна особливість, що поєднує китайців з українцями – виховання дітей бабусями та дідусями.

– Вихованням дітей займаються 80% бабусь та дідусів. У Китаї рідко можна зустріти на вулиці маму з коляскою, за виключенням вихідних днів, – пише жінка.

Фото Світлани Дзюми

Вибір читачів за тиждень

Відео