Віра Олександрович

Паніку у Почаївській лаврі створюють штучно, впевнені на Тернопільщині (фото)

Посилити охорону Почаївської Свято-Успенської лаври попросили особисто Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Для цього депутати Тернопільської обласної ради 6 листопада навіть ухвалили спеціальне звернення.

Нагадаємо, тривожна ситуація навколо святині виникла не сьогодні. Причому атмосферу роблять ще напруженішою і парафіяни, і отці УПЦ МП. Саме цій церкві ще за часів Януковича лавровий комплекс передали у користування на 49 років («Терен» про це писав ТУТ і ТУТ прим.).

Сесія2
Сесія2

Цитуємо текст, який ухвалили депутати: «...рішення Константинопольської Матері-церкви про надання автокефалії буде актом історичної справедливості, оскільки саме із Константинополя Україна прийняла хрещення. Рішення про об’єднання сприятиме міжконфесійному і церковно-державному діалогу в Україні, стане важливим кроком для забезпечення прав, свобод та релігійних потреб громадян.

Водночас за крок до створення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви окремі зацікавлені структури намагаються загострити протиріччя між віруючими православних конфесій, вдаються до штучного нагнітання релігійної ситуації і спекуляцій навколо юридичної приналежності Свято-Успенської Почаївської лаври. Додаткового занепокоєння додало звернення намісника Свято-Успенської Почаївської лаври митрополита Володимира Мороза, який, посилаючись на погрози «розправою» над монахами, оприлюднив прохання до прочан підготуватися до фізичного захисту святині.

БПП
БПП

Розміщення у мережі Інтернет і поширення серед громадян недостовірної інформації про плани силового захоплення культового об’єкту призводить до масової штучно створеної паніки, яка у перспективі може відобразитись у протиправній діяльності. Зважаючи на викладене, ми, депутати Тернопільської обласної ради, бажаючи підвищити рівень безпеки громадян на території Почаївської об’єднаної територіальної громади, не допустити кровопролиття і силового захоплення Почаївської Свято-Успенської лаври, просимо організувати цілодобову охорону вказаного культового об’єкта шляхом залучення підрозділів Національної гвардії України».

Депутати доповнили це звернення проханням до Міністерства юстиції, а також управління СБУ у Тернопільській області та обласної прокуратури. Правоохоронців спонукають дати оцінку факту незаконної реєстрації права користування на шість споруд Свято-Успенської Почаївської лаври, що є пам'ятками архітектури національного значення. Нагадаємо, таке рішення нещодавно підписав реєстратор КП «Струсівське» і воно вже є у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Президія1
Президія1

Що цікаво, у порядку денному сесії знову був проект №494, поданий ще 27.02.2017 р. «Про розгляд клопотання Почаївської Свято-Успенської лаври щодо надання гірничого відводу для розробки Почаївського родовища будівельних пісків Кременецького району». Власне, у самому тексті цієї пропозиції йдеться про відмову. Проте депутати постійно відмовляються голосувати за цей пункт.

До речі, про те, що відбувалося того дня у залі на Грушевського, 8, читайте також ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото автора, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео