Віра Олександрович

На Тернопільщині розбиралися, що робити зі знищеними лісами і вартістю земельних паїв (фото, відео)

Керівництво держави попросили навести лад у галузі лісового господарства і врегулювати статус лісів, а також внести зміни до нормативно-правових актів при укладанні цивільно-правових угод щодо земель сільськогосподарського призначення.

Зробили це на сесії Тернопільської обласної ради 6 листопада. Втім, це – далеко не всі питання, що стосувалися, у тому числі, природи Тернопілля і правильного господарювання. Нічого дивного: і край - аграрний, і серед депутатів – багато сільгоспвиробників.

Депутати5
Депутати5

Так, на сесії проголосувала за звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Кабінету Міністрів і Міністерства аграрної політики та продовольства щодо внесення змін до нормативно-правових актів при укладанні цивільно-правових угод щодо земель сільськогосподарського призначення.

Цитуємо цей документ: «У зв'язку з перенесенням у цифрову форму картограм агровиробничих груп ґрунтів, які використовувалися при розпаюванні земель колективних сільськогосподарських підприємств, виникають розбіжності у нормативній грошовій оцінці земельних ділянок (паїв) у межах одного господарства.

Президія4
Президія4

При розпаюванні нормативно-грошова оцінка земельних паїв, наданих громадянам для товарного сільськогосподарського виробництва і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток визначались як рівні для усіх членів колишнього колективного селянського господарства. Запропоновані вищезгаданою Методикою зміни нормативно грошової оцінки земельних часток ставлять учасників розпаювання у нерівні умови і можуть спричинити соціальну напругу та конфлікт інтересів у середовищі власників паїв через різні розміри плати за здані ними в оренду земельні паї в межах одного колишнього колективного селянського господарства».

Мисливці2
Мисливці2

Також підтримали на сесії звернення до Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів про вжиття невідкладних заходів для недопущення знищення галузі лісового господарства і врегулювання статусу лісів. «За» висловилися 42 депутати.

Цитуємо цей документ: «Ми, депутати Тернопільської обласної ради, просимо провести докладний аналіз спроможності сплати нового податку лісогосподарськими підприємствами, справедливо розподілити рентну плату, створити місцеві фонди розвитку лісового господарства, розробити прозору процедуру розпорядження територіальними громадами землями лісового фонду комунальної власності та лісовими землями, що перебували в користуванні колективних сільськогосподарських підприємств.

Враховуючи вищезазначене, виникає необхідність врегулювати на законодавчому рівні окремі питання ведення лісового господарства».

Гості
Гості

Що цікаво, у порядку денному було питання «Про погодження «Клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до «Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок» по Монастириському комунальному лісогосподарському підприємству Тернопільської області». Але попри заклики його підтримати рішення необхідних голосів не набрало. Депутати вирішили цю справу вивчити додатково. Такий поворот дуже втішив активістів, які саме про це і просили. Адже зауважили чимало порушень у місцевому лісництві.

Активісти
Активісти

Окрім того депутати того дня вислухали представників місцевих осередків Українського товариства мисливців і рибалок (УТМР). Численна група чоловіків прийшла на сесію із плакатами. Виявилося, люди просили подовжити їм термін оренди мисливських угідь до 2030 р. Депутати пообіцяли в усьому розібратися.

До речі, про те, що відбувалося того дня у залі на Грушевського, 8, читайте також ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео