Орест Сарматський

Пасічники Тернопільщини поїхали до сусідів на «Малий бджолиний круг» (фоторепортаж)

мед-заставка

 Українські і польські пасічники відкрили у Рівному сезон

Майже півтисячі відомих бджолярів, учених, апітерапевтів, медоварів та виробників обладнання з різних куточків України, в тому числі з Тернопільщини  та Польщі зібрав у Рівному «Малий бджолярський круг».

Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

cw7py51mxtq1n0vomy4tzm1vw
cw7py51mxtq1n0vomy4tzm1vw

Рівненщина славиться своїми традиціями бджолярства. Офіційно у нас зареєстровано близько 1,5 тис господарств, що займаються цією справою. Зокрема, в області працює потужне Гощанське  підприємство «Країна меду». Воно експортує в країни ЄС продукції на 5 млн євро в річному обсязі. Це хороший приклад того, що галузь економічно вигідна та достатньо перспективна, - зазначив заступник голови ОДА Ігор Тимошенко.

На його переконання, бджільництво цікаве для Рівненщини й з точки зору туризму. Адже в області започатковано проект «Медове коло», який створили з метою збереження бортництва та популяризації для туристів.

Ми знаходимося у регіоні, де немає великих медозборів. З вулика ми отримуємо близько 30 кг меду. Натомість наші колеги, зокрема зі Сходу, збирають 100 кг продукції. Тому будемо вивчати їхній досвід ведення медового бізнесу, - сказав керівник Спілки пасічників Рівненщини Андрій Тимощук.

bcoe5stmhuio4pbh6d3p7lqck
bcoe5stmhuio4pbh6d3p7lqck

Під час «Малого бджолярського кругу», який триває другий день поспіль, відомі бджоловоди діляться ефективним менеджментом медового бізнесу задля підвищення конкурентоздатності виробленої продукції.

Також фахівці обговорюють методи лікування бджіл, апітерапію, виробництво косметики з меду та власне медоваріння.

Тривають і майстер-класи, ярмарка медової продукції та найсучаснішого обладнання, презентації нових книг та часописів.

Як зазначалось під час регіонального круглого столу «Ринок виробництва меду: від традицій до світового експорту», що відбувся напередодні вихідних у Рівному, Україна є одним з шести найбільших виробників меду в світі та щороку забезпечує до 5% світового виробництва.

tno5v85fzk3dnb4t4vfak8x0w
tno5v85fzk3dnb4t4vfak8x0w

За оцінкою експертів, 98% виробництва меду в Україні зосереджено в приватних господарствах населення і лише 2% виробляється зареєстрованими суб’єктами господарювання.

При цьому майже кожен 100 українець займається бджільництвом, а це – близько 400  тис. пасічників, що за умови офіційної реєстрації, суттєво збільшать підприємницький потенціал та сприятимуть регіональному розвитку бджільництва.

mbf9d5gqc3if09dc41oqrefbn
mbf9d5gqc3if09dc41oqrefbn

mshz403p6hdz8qnq7e471ioc2
mshz403p6hdz8qnq7e471ioc2

Фото – Рівненська ОДА

Вибір читачів за тиждень

Відео