Орест Сарматський

Патріарха з Тернопільщини згадали добрим словом у Римі

papa_sofia

Велелюдна громада українців в Італії зібралася вчора, 28 січня, щоб привітати Папу Франциска в головному соборі УГКЦ в Італії – храмі Святої Софії.

Вітаючи Папу Глава УГКЦ розказав, що у цій країні офіційно проживає 200 тис. українців, третина з яких має до 30-ти років. Існує 145 українських греко-католицьких громад, в яких душпастирює 65 священиків. Щонеділі на Богослужіння збирається 17 тис. вірних, а у великі свята – 70 тис, повідомляє РІСУ.

Патріарх Святослав перечислив видатних особистостей УГКЦ, які долучилися до розвитку УГКЦ в Італії: Патріарха Йосифа Сліпого, якого комуністичний режим заточив в комуністичних тюрмах,  який став будівничим храму Святої Софії, Блаженний мученик Омелян Ковч, покровитель священиківУГКЦ, якого нацисти стратили у Майданеку, владика Степан Чміль – колишній вихователь Франциска у Аргентині, через якого юний ще тоді Франциск дізнався про переслідування УГКЦ за вірність єпископу Рима і яка через 25 років відродилася.

Патріарх Святослав наголосив, що український народ вітає Папу як посланця і будівничого миру. І це особливо актуально,  оскілки Україна вже 4-й рік перебуває у війні. Це справжня війна, яка принесла сотні тисяч загиблих і поранених, це та війна, про яку забула міжнародна спільнота, яка змусила мільйони покинути свої домівки.

«Ми вдячні Вам, що пам’ятаєте про наш народ у Ваших  молитвах, за акцію «Папа для України», за те, що Ви стали для нас посланцем благої вістки Христа. .. Цей візит – це добрий знак Вашого майбутнього візиту в Україну»,  – такими словами завершив свою вітальне звернення до Папи Глава УГКЦ Патріарх Святослав.

Фото РІСУ

Вибір читачів за тиждень

Відео