Орест Сарматський

Під Тернополем запрацювала станція дегазації сміття (фоторепортаж)

Заставка01

Напередодні на Малашовецькому полігоні, що на території Тернопільської міської територіальної громади, запрацювала сучасна станція дегазації загальною потужністю 659 кВт.

Як повідомляє пресслужба міської ради, завдяки станції, що функціонує на австрійському обладнанні, жителі громади отримають безпечне від біометану сміттєзвалище. А сам біогаз, шляхом спалювання, буде перетворений на «зелену» електроенергію.

01
01

02
02

– Окрім безпеки довкілля, станція виконуватиме  також економічну функцію. Станція дегазації – це не тільки податки до місцевого бюджету, а й нові робочі місця. Завдяки тому, що з небезпечного газу буде генеруватися «зелена» електрика, експлуатація станції не потребуватиме додаткових витрат з місцевого бюджету,  – зазначив під час відкриття станції генеральний директор «Кліар Енерджі Груп» Андрій Гріненко.

03
03

04
04

Робота на сміттєзвалищі у с. Малашівці триває вже декілька років.

– З 2019 року на тернопільському сміттєзвалищі запрацювала сміттєсортувальна лінія, в результаті роботи якої зменшується об’єм твердих побутових відходів, що вивозиться на сміттєзвалише. І вже сьогодні, завдяки співпраці міста та бізнесу, розпочинає роботу станція дегазації, що допоможе одночасно вирішити ще ряд питань: зменшення викидів небезпечних речовин у навколишнє середовище, виробництво «зеленої енергетики» і створення нових робочих місць, – зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

05
05

Зараз на Малашовецькому сміттєзвалищі накопичено понад 14 млн м3 відходів. З цієї маси під час розкладання органічних відходів утворюється вогненебезпечний газ метан.

Але завдяки станції дегазації звалищний газ, замість того, щоб потрапляти в навколишнє середовище, буде утилізований у двигуні внутрішнього згорання. Для надійності процесу на станції встановлено австрійське обладнання Jenbacher, яке використовується в біогазових проєктах по всій Європі.

06
06

07
07

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео