Анастасія Кисіль

Підбірка українських фільмів, щоб відволіктися від тривожних новин (відео)

«Брама», «Черкаси», «Герой мого часу», «Стоп-Земля», «Вулкан», «Атлантида», «Безславні кріпаки», «Брати. Остання сповідь», «Погані дороги» - допоможуть вирватись з болючої реальності

Зараз всі українці прикуті до екранів телефона або телевізора, адже вкрай важко відірватися від новин. Проте психологи радять, хоча б на трохи вириватися з болісної реальності, щоб вберегти свій емоційний стан. Кіно - один з варіантів відпочити та відволіктися. 

Український кінематограф роками знаходився у затінку американського та європейського кіно. За останні кілька років на екранах з’явились десятки фільмів українського виробництва. Одні з них здобули світову славу, а інші залишились непоміченими. Терен підготував підбірку українських фільмів, які ви могли пропустити, тому що вони не стали популярними.

«Брама» 

Кажуть, що в 1985 році наша влада нарешті зв'язалися з інопланетянами – і ті вийшли на контакт. Це призвело до подій 26 квітня 1986 – до Чорнобильської катастрофи. Цей вибух і радіація звільнили безліч дивних істот і відкрили Врата – портал в інший вимір. Зараз у Зоні живе дуже мало людей, але все-таки вони є. Ось, наприклад, сім'я баби Фросі. Вона відповідає за свою хворобливу дочку Славу, яку нещодавно кинув чоловік, і за онука Вовчика. Баба час від часу вживає рідкісні галюциногенні гриби, спілкується з різними істотами і розповідає, як в молодості за часів війни вбила 12 німців. Але спокійне життя не вічне – Фросі приходить попередження про швидку катастрофу, яку потрібно запобігти. Мало хто повірить у цю історію.

Фільм заснований на п'єсі Павла Ар'є “На початку і наприкінці часів”. Режисером картини є Володимир Тихий. У стрічці зіграли: Ірма Вітовська, Віталіна Біблів, Ярослав Федорчук, Дмитро Тубольцев.

Прем'єра фільму відбулася 28 листопада 2017 року на Кінофестивалі “Темні ночі” в Талліні, Естонія. 

 

«Черкаси»

Фільм заснований на реальних подіях. Ця історія сталася в лютому 2014 року, не найбільш райдужні часи в історії нашої країни. Головні персонажі – звичайні сільські хлопці Лев і Мишко, які за волею долі потрапили на службу мінного тральщика Військово-морських сил України “Черкаси”. Судно стоїть біля Кримського півострова разом із іншими українськими човнами в порту озера Доунзлав. Після подій на Майдані Незалежності в Києві “Черкаси” виявляється заблокованим через затоплені інші човни. Наші кораблі один за іншим переходять на сторону ворога, але тільки не “Черкаси”. Весь екіпаж стоїть на захисті своєї честі, на захисті своєї Батьківщини, від ворога, який почав окуповувати нашу країни частину за частиною.

Режисером проекту є Тимур Ященко, для якого це перша повнометражна робота в кар'єрі. У картині зіграли: Євген Ламах, Дмитро Сова, Сергій Дзялик.

Реліз стрічки відбувся ще 24 серпня 2018 року.

 

«Герой мого часу»

Щороку з глибинки у великі міста в пошуках щастя і кращого життя перебираються тисячі, а то й мільйони людей. Ці «маленькі люди» хочуть підкорювати велике, стати важливою частиною величезного механізму. Ось так і Жорик приїхав зі своєї дірки до Києва, щоб знайти сенс свого життєвого призначення саме у столиці. У його планах елітні заклади, європейські цінності та культурні заходи, але поки що доводиться жити серед брудних під'їздів, ліфтів, які не працюють, убогих каруселей, дешевих дівок і моря пивасика. Із цього прокляття треба вибиратися сто відсотків. Жорик шукає роботу, щоб жити постійно серед прекрасного, намагається постійно бути серед дорогих речей. Але найважче – побудувати відносини, адже йому дуже сподобалася одна дівчина із заможної сім'ї. Поки Жорик не подолає цю грань між соціальними статусами – нічого не вийде. Ось така вона, столиця.

Режисером і сценаристом картини є Тоня Ноябрьова. У стрічці зіграли: Євген Бушмакін, Василиса Фролова, Соня Забуга, Олег Шевцов.

Прем'єра фільму відбулася 15 липня 2018 року на Одеському кінофестивалі, Україна.

 

«Стоп-Земля»

16-річна Маша вчиться в звичайній київській школі в 11-А класі. Не почуватися дивно та відсторонено в колективі їй допомагають близькі друзі Яна та Сєня, по-своєму переживаючи напружену шкільну буденність. Окрім майбутніх екзаменів вийти з зони комфорту Машу змушує закоханість в однокласника Сашу. Вона розуміє, якщо не наважишся спитати – ніколи не знатимеш, чи це взаємно. 

 

«Вулкан»

Південь України. Лукас в білому джипі везе на кордон до окупованого Криму місію ОБСЄ. Після того, як на своєму шляху вони заправили машину, автомобіль заглох прямо посеред безлюдного степу. Навколо тільки почорнілі соняшники та палюче сонце. Лукас вирішив піти на пошук допомоги, але коли повернувся, то не виявив машину на попередньому місці. У подиві чоловік намагається знайти хоч якихось людей і взагалі зрозуміти, що тут відбувається. Саме з цього моменту в його житті починається море абсурду та неймовірних подій. Скрізь будуть дивні люди, жорстокість і несправедливість. На своєму життєвому шляху Лукас зустріне колишнього директора рибзаводу Вову, який багато для хлопця відкриє. Лукас буде тільки мріяти, щоб вибратися з цієї паралельної реальності.

Режисером фільму є Роман Бондарчук, який раніше працював над таким проектом, як “Українські шерифи” (2015). У картині зіграли: Сергій Степанський, Віктор Жданов.

Прем'єра стрічки відбулася 1 липня 2018 року на Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах, Чехія. 

 

«Атлантида»

Події фільму розгортаються у 2025 році, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання.

 

«Безславні кріпаки»

Правила самурая прості: битися на двох мечах, тренуватися по півдоби і не нариватися на неприємності заради почуттів. Але як виконати бодай одне, коли твоє ім’я Тарас Шевченко, твою дівчину мордує поганець, а твій наставник лупцює тебе, аби натренувати залізну волю? Доведеться стати самураєм за 2 дні: стріляти «по-македонськи», швидко бігати і нарешті перестати витріщатися на гейш. 

 

«Брати. Остання сповідь»

З монастиря у маленьке карпатське містечко приїжджає жінка. Вона читає лекції в місцевому храмі. Познайомившись з одним старим, Войтко, їй стає відома дивовижна історія двох кровних братів, одним з яких і є літній чоловік. Дитячі ігри і суперництво перетворилися на жорстоку правду життя. Борючись за визнання і увагу матері, подорослішавши, брати так само поводяться з дружиною одного з них. Вони припинили всяке спілкування після одного випадку, і ось, вже багато років не розмовляли один з одним. Жінка вирішує допомогти їм, і знайти те, що здатне вгамувати невгамовну ненависть братів.

Основою для створення сюжету стала розповідь шведського письменника і номінанта Нобелівської премії з літератури Торгні Ліндгрена “Джмелиний мед”. Режисер фільму “Брати. Остання сповідь” Вікторія Трофименко наповнила скандинавську історію українськими героями, подіями та ландшафтами. Вона прочитала “Джмелиний мед” будучи ще студенткою театрального інституту і вирішила, що розповідь необхідно екранізувати.

Шлях до зйомок стрічки був важким. На початку необхідно було отримати дозвіл від самого автора, Торгні Ліндгрена. Потім знайти фінансування. У підсумку на всю підготовку пішло кілька років.

Спеціально для деяких епізодів фільму “Брати. Остання сповідь” був побудований гуцульський хутір. Хоча на початку команді довелося зіткнуться з нерозумінням і ворожістю місцевих жителів.

Практично для всіх акторів картини це був перший досвід роботи в повнометражному кіно. Роль старого Войтка дісталася художньому керівникові тернопільського театру Олегу Мосейчуку. Вероніка Шостак та Орест Ярош на той момент були студентами першого курсу театрального відділення акторського факультету Львівського університету. 

 

«Погані дороги»

П’ять розбитих доріг. П’ять історій про любов, ненависть, довіру, зраду і порушення особистих кордонів на фоні порушення кордонів державних. 

 

До слова, Терен уже пропонував добірку з 10 фільмів про боротьбу українського народу. По цих кінострічках можна вчити історію України.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео