Орест Сарматський

Пізні кавуни будуть по кишені українцям (Агро-новини)

вер16

Ціни на кавуни в Україні почали знижуватись. Фахівці ринку пов'язують це  із погодними умовами, крім того, попит на ягоду суттєво знизився, через рекордно високі ціни та погану якість продукції на ринку. 

Втім українці за кілька тижнів матимуть змогу поласувати відносно недорогим та якісним кавуном, повідомляє «Інфо-Шувар».

Як зазначається, ціни на кавун у серпні поточного року встановили історичний рекорд і це негативно вплинуло на попит.

«З початку вересня в Центральних та Західних регіонах країни помітно похолодало, через це попит знизився ще помітніше, бо кавун, зазвичай, краще за все продається саме у спеку. Саме тому, сьогодні фермери вимушені знижувати ціни. Втім, і якість кавунів, які сьогодні пропонуються на торгових майданчиках, не дуже висока, це теж не сприяє активним продажам. Але є надія, що вже у другій половині вересня  пропозиція якісних кавунів збільшиться і ціни трохи просядуть, саме з 10 вересня, виробники Південних регіонів планують збирати врожай пізніх строків визрівання», — пояснила ситуацію експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

1601
1601

За словами виробників, нині погода  цілком сприятлива для гарного  врожаю.

«Зараз  в Херсонській області температура встановилась на рівні 23-30 С° — це майже ідеальна денна температура для збільшення маси плодів та утворення цукру. Тому вже за кілька тижнів на ринку слід очікувати збільшення пропозиції якісного кавуна і ціни на нього можуть просісти», — розповів керівник обслуговуючого кооперативу «Агропродукт  Херсонщини» Олександр Синюк.

Втім, поки що, складно спрогнозувати на скільки суттєвим буде просідання ціни, бо насправді, це дуже залежить від погоди.

Аграрне рейдерство: влада і учасники ринку об'єднують зусилля

Слідчі органи у 2017 р. відкрили 44 кримінальних провадження щодо рейдства в аграрному секторі. За результатами досудового розслідування надіслані до суду обвинувальні акти лише у 3-х кримінальних провадженнях, 1 провадження зупинене у зв'язку із розшуком підозрюваного, ще 1 — закрито, решта — 39 перебувають у провадженні.

Такі данні наводился 5 вересня під час широкого засідання Комітету аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради за участю парламентаріїв, представників Мінюсту, Мінагропроду, МВС, Нацполіції, Генпрокуратури, Держгеокадастру, профільних аграрних асоціацій, фермерських господарств, науковців, повідомив  заступник голови комітету ВРУ з питань агрополітики та земельних відносин Олександр Бакуменко на сторінці Facebook.

1602
1602

Як зазначається, жертвами рейдерів в основному стають фермерські господарства у яких в користуванні знаходиться від 1000 до 3000 га землі.

«Цього року рейдерські захоплення вийшли на новий рівень. Так, в попередні роки це відбувалося, в основному, за допомогою та під прикриттям озброєних угрупувань, а сьогодні рейдери не тільки займаються фальсифікацією договорів оренди та крадіжками врожаю, вони почали захоплювати цілі підприємства, переоформлюючи їх на себе з грубим порушенням вимог закону», — пише Бакуменко.

Він наголосив, що така ситуація, у разі відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення, погрожує новою хвильою рейдерства, адже виникає серйозна проблема, що таким же чином можуть позбавляти права власності на землю і звичайних громадян. Для відновлення порушених прав громадянам будуть потрібні значні фінансові затрати та час.

Ціни на молоко піднялися у півтора рази

Індикатор цін на молоко у світі, за даними IFCN, у липні склав 38,9 $/100 кг молока, що на 55% вище показників липня минулого року та на 1,3% вище ціни червня поточного року.

Про це повідомила аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко, говориться у повідомленні АВМ.

Як зазначається, в Україні у серпні ціни також росли. Особливо це стосувалося молока ґатунку екстра — у серпні ціна на нього склала 8,65 грн/кг з урахуванням ПДВ, що на 46,4% вище ціни минулого року.

Ціна на молоко вищого ґатунку у серпні була на 41,7% вищою, ніж торік та склала 8,16 грн/кг. За перший ґатунок переробники платили 7,87 грн/кг (+38,6%).

1603
1603

Як пояснюють експерти, зростання цін стало можливим завдяки активній експортній торгівлі та, відповідно, підвищеному попиту на молоко. Світові ціни на масло продовжують рости, що дає можливість українським переробникам непогано працювати на експорт та платити вищу ціну за молоко. Крім того, галузь вже активно готується до осені та зими — те що молока буде не вистачати розуміють усі і намагаються зробити «запас міцності».

Ціни на молочні продукти у роздрібних мережах в серпні зростали, але незначно. В порівнянні із липнем ціна на молоко жирністю 2,5% зросла на 40 коп. — 23,92 грн, масло додало в ціні 88 коп. —187,90 грн/кг, а сир — 30 коп. — 168,32 грн/кг. Найбільше подорожчав питний йогурт — на 1,5 грн, та коштував 48,68 грн/кг.

«Виходячи зі світових тенденцій варто очікувати, що в першій половині вересня ціна на молоко буде зростати й надалі та додасть близько 4-5% (з розрахунку молока екстра класу)», — підсумували, а АВМ.

Вибір читачів за тиждень

Відео