Орест Сарматський

Помер той, хто у 1973 році вивісив національний прапор на Тернопільщині

росохач

Український політв’язень Микола Слободян помер напередодні.

На 74 році життя у селі Росохач Тернопільської області 9 лютого помер член Росохацької юнацької  патріотичної підпільної організації Микола Слободян, який відбув 3 роки у таборах суворого режиму та 2 роки у засланні. Про це повідомив Громадському радіо учасник «росохацької групи» Володимир Мармус.

Він розповів, що Микола Слободян останні п’ять років хворів: була проблема із ногами, також мав сердечну астму, а останній рік у чоловіка виявили рак горла. Микола Слободян був активним учасником підпільної молодіжної організації на Тернопільщині, яка боролася за незалежність України на початку 70-х років. 14 січня 1973 року він склав присягу перед членами організації.

«Він був переконаним націоналістом. У 60-70 роки було багато скептиків: «Та що ви, хлопці, куди там». Такий дух був, переконання, що Україна все-таки колись буде, і треба щось робити. Він підтримував цю ідею і поділяв. У нього, можна сказати, були навіть крайні погляди на все. Просто відчайдушний був хлопець на той час, не боявся», — пригадує Володимир Мармус. Слободян брав участь у підготовці та здійсненні головної акції організації – виготовленні та встановленні в м. Чорткові 4 українських національних прапорів та 19 листівок, що закінчувалися гаслами: “Свободу українським патріотам!” “Ганьба політиці русифікації!”, “Хай живе зростаючий український патріотизм!”. Ці листівки були розклеєні напередодні 55-ї річниці проголошення Української Народної Республіки ІV Універсалом Центральної Ради та 54-ї річниці Злуки УНР і ЗУНР. Миколу Слободяна заарештувала радянська влада 22 березня 1973 р. Його засудили разом з шістьма іншими членами організації на закритому засіданні Тернопільського обласного суду  24 вересня цього ж року. за ст. 64 («участь в антирадянській організації») та 62 ч. 1 («антирадянська агітація і пропаганда»)  до 3 роки ув’язнення в таборах суворого режиму та 2 роки заслання. Слободян повернувся  із заслання до села Росохач навесні 1978 року, де одружився з Ольгою Свідзинською.  Микола Слобдян був реабілітований відповідно до Закону УРСР від 17.04. 1991 р. «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні».  Як розповів Громадському радіо учасник «росохацької групи» Володимир Мармус, у організації було 9 учасників. На сьогодні в живих залишилось четверо.

Фото – «Громадське радіо»

Вибір читачів за тиждень

Відео