Віра Олександрович

Порятунок екології Тернопілля обійдеться у майже 225 мільйонів (фото)

Сінгалевич_ф

Екологічні проблеми на Тернопіллі віднедавна вийшли чи не на перший план. Це визнають не лише експерти, а й чиновники обласного рівня.

І не дивно: край, який позиціонує себе як туристичний, потерпає від неочищених стоків, надміру сміття, розкрадання і нищення природних ресурсів та інших негараздів (читайте про це ТУТприм.). Ось тому про стан виконання і зміни до «Програми охорони навколишнього природного середовища в області на 2014-2020 рр.» вирішили поговорили під час колегії обласної держадміністрації. Звіт готував начальник обласного управління екології та природних ресурсів Орест Сінгалевич.

- Протягом 2014-2016 років виконали природоохоронні заходи на загальну суму 56 млн 265 тис. грн при планових обсягах – 74 млн 81 тис. грн, - інформує він. – Гроші спрямували на розв’язання першочергової екологічної проблеми області – покращення стану водних ресурсів, особливо у період маловоддя. Зокрема, близько 95% коштів, або 53 млн 315 тис. грн освоїли на виконання робіт із реконструкції та будівництва каналізаційних очисних споруд і мереж у населених пунктах.

Із передбачених Програмою 12-ти проектів будівництва і реконструкції каналізаційних очисних споруд виготовили 9.

- У 2015 році за кошти державного і місцевих бюджетів збудували каналізаційні очисні споруди житлового кварталу на вул. Корольова у Бережанах, у Збаражі та Хоросткові, реконструювали – у Шумську, а також реалізували проект із каналізаційних мереж з насосною станцією у Ланівцях, - додає чиновник.

Очисні_Ланівці
Очисні_Ланівці

Водогін_Борщів2
Водогін_Борщів2

Водогін_Борщів
Водогін_Борщів

Окрім того, у 2016 році збудували такі ж споруди у Микулинецькій фізіотерапевтичній лікарні реабілітації, реконструювали - у Почаєві, Підгайцях і Ланівцях.

- За кошти обласного бюджету завершили будівництво споруд Новосільського обласного спеціалізованого навчально-виховного комплексу Підволочиського району і виконали 70% робіт із будівництва споруд Більче-Золотецької фізіотерапевтичної лікарні реабілітації, - продовжує Орест Сінгалевич. - Триває реконструкція каналізації в смт Товсте Заліщицького району.

Очисні_Микулинці2
Очисні_Микулинці2

Очисні_Микулинці
Очисні_Микулинці

Каналізація_Товсте2
Каналізація_Товсте2

Каналізація_Товсте
Каналізація_Товсте

Як результат, сумарний обсяг очищених зворотних вод, що скидаються у поверхневі водні об’єкти, врешті збільшився на 2 800 куб. м/доба. Окрім того, в області за звітний період оголосили кілька нових заповідних об’єктів.

- Оскільки до Програми внесуть зміни, то кілька проектів можна буде реалізувати у наступні, починаючи із 2017-го, роки, - підсумовує чиновник.

До слова, проект змін до Програми у січні 2017 року оприлюднили на офіційному веб-сайті управління.

Фото із відкритих джерел, а також сайту ОДА - oda.te.gov.ua

Довідка. У цілому обсяги коштів, які пропонують залучити на виконання Програми (зі змінами), складають 223 млн 034,934 тис. грн, у тому числі: кошти державного бюджету – 181 млн 576,271 тис. грн, обласного бюджету – 11 млн 786,233 тис. грн, районних і бюджетів міст Бережани, Кременець, Тернопіль, Чортків – 975,98 тис. грн, бюджетів сіл, селищ, міст, об’єднаних громад – 26 млн 735,95 тис. грн, небюджетних джерел – 1 млн 960,5 тис. грн.

Вибір читачів за тиждень

Відео