Віра Олександрович

Прецедент: Кременець заплатить за дитину, яка відвідує садочок у Тернополі (фото)

Кременець_ф

Проект рішення «Про затвердження договору про міжбюджетний трансферт на 2018 рік» з’явився на сайті Тернопільської міської ради. І його дійсно можна вважати унікальним!

Автор документу – начальник міського управління освіти Ольга Похиляк. Власне, подібні рішення вона вже депутатам пропонувала прийняти – і неодноразово («Терен» писав про це ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.). Втім, проект, поданий на 28-му сесію, є прецедентом. Чому? А тому, що наразі платити за «своїх» дітей, які ходять у тернопільські садочки, погоджувалися лише керівники сусідніх із обласним центром громад і районів. Причому вони передбачали міжбюджетний трансферт на суттєву суму.

Похиляк
Похиляк

Натомість тепер йдеться лише про одну дитину, яка зареєстрована у Кременці – за 65 км від Тернополя. Тож з одного боку документ підпише Кременецька міська рада в особі міського голови Олексія Ковальчука. З іншого - Тернопільська міська рада в особі міського голови Сергія Надала. Йдеться про передачу коштів на 2018 р. між місцевими бюджетами, згідно зі ст. 93, 101 Бюджетного кодексу України.

А якщо конкретніше, то договором передбачать забезпечення оплати отриманих освітніх послуг, наданих дошкільними навчальними закладами, одній дитині – Владиславу Малевичу. Хлопчик відвідує Тернопільський дошкільний навчальний заклад №2, але зареєстрований у райцентрі. За нього «файне місто» отримає 4 тис. 860 грн. Строк дії договору з дати його підписання обома сторонами - до 31 грудня 2018 р.

Варто нагадати, саме ця тема нещодавно спричинила у Тернополі «революцію мамусь» («Терен» писав про це ТУТ і ТУТ – прим.).

Мамусі
Мамусі

Наразі це протистояння перейшло у судову площину. Як повідомила одна із активісток руху Ірина Прокопенко на своїй сторінці у «Фейсбук», підготовче засідання у справі про скасування наказу міського управління освіти за №261 «Про встановлення плати за відвідування ДНЗ дітьми без тернопільської реєстрації» відбулося 18 вересня. Сторона відповідача тоді попросила долучити до справи клопотання із переліком укладених договорів із батьками дітей без тернопільської реєстрації. Мовляв, можливе скасування дії цього наказу порушить їхнє заявлене бажання сплачувати за відвідування садків 1215 грн/міс. Однак таке клопотання суд до справи все-таки не долучив. Наступне засідання у Тернопільському адмінсуді - 17 жовтня. Початок - о 14.00.

Снимок
Снимок

До слова, коли відбудеться чергова – уже 28-ма сесія міської ради, поки що не відомо. Розпорядження про це ще немає, але у порядку денному може з’явитися чимало цікавих питань (читайте ТУТ і ТУТ – прим.).

Фото автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео