Віра Олександрович

Тернопіль «відкусить» шматок Зборівщини і нарешті створить громаду (фото)

тернопіль-отг

Проект рішення «Про надання згоди на добровільне приєднання Тернопільської міської територіальної громади» уже є на офіційному сайті мерії. Його автор – міський голова Сергій Надал.  

Нагадаємо, створення Тернопільської ОТГ відразу наштовхнулося на спротив селян із приміських населених пунктів. Частина із них врешті приєдналася до уже діючих ОТГ, інші – створили власні громади, аби лише не об’єднуватися з обласним центром. І причин для цього було чимало (про цю проблему «Терен» докладно писав ТУТ, ТУТ і ТУТ).

Зокрема, дуже спірною назвав ініціативу Тернопільської міської ради зі зверненням до сільських рад про компенсацію коштів за соціальні послуги, надані їхнім жителям, заступник голови обласної держадміністрації із питань децентралізації Олег Валов. Мовляв, якщо Тернопіль це зробив задля того, аби «стимулювати» приміські села до об’єднання, то такий крок, навпаки, може спричинити лише спротив з їхнього боку. Посилатися на вимоги Бюджетного кодексу чиновник назвав слабким аргументом (читайте ТУТ прим.).

До речі, неабияку хвилю жартів у соціальних мережах спричинила перша новина про створення Тернопільської ОТГ (читайте ТУТ прим.). Тим не менше, міська рада на наступній сесії таки планує дати згоду на добровільне приєднання до Тернопільської ОТГ - 10 сіл Зборівського району:

- Городищенської сільської територіальної громади (сіл Городище та Носівці);

- Малашовецької сільської територіальної громади (сіл Малашівці та Іванківці);

- Чернихівської сільської територіальної громади (сіл Чернихів, Глядки, Плесківці);

- Кобзарівської сільської територіальної громади (сіл Кобзарівка та Вертелка);

- Курівецької сільської територіальної (село Курівці).

Курівці_ЖКГ
Курівці_ЖКГ

До речі, у мерії вже заявили, що партнерам по об’єднаній громаді готові допомагати. Так, у селах планують створити філії ЦНАПів та управлінь ЖКГ, модернізувати амбулаторії і навіть влаштувати пожежні станції. В оновленому Статуті громади і угодах планують відобразити закріплення доходів за територіями сіл і додаткове фінансування розвитку населених пунктів. Причому усі жителі новоствореної ОТГ зможуть скористатися програмами «Турбота», «Здоров’я тернополян», отримати якісні медичні та освітні послуги, пільгові рецепти тощо.

Курівці1
Курівці1

Ба більше, у мерії від слів уже перейшли до діла. Наприклад, 2 вересня у Курівцях святкували 649-річчя села. З цим місцевих привітав заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. Побажав присутнім на дійстві - добра, процвітання і Божого благословення (див. фото – прим.).

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«175103,175102»]

До слова, коли відбудеться чергова – уже 28-ма сесія міської ради, поки що не відомо. Розпорядження про це ще немає.

Фото із відкритих джерел і сторінки Наталі Турчин у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео