Віра Олександрович

Про Шухевича у Тернополі згадували біля пошкодженого пам’ятника Стецьку (фото, відео)

памятник

Молебень і покладання квітів із нагоди 76-ї річниці Акту відновлення Української держави і 110-річчя від дня народження Головного командира УПА Романа Шухевича відбулися у Тернополі сьогодні, 30 червня.

Кілька десятків городян, переважно старшого віку, зібралися об 11 годині біля пам’ятника Ярославові Стецьку, що на бульварі Тараса Шевченка.

Учасники
Учасники

[embed]https://youtu.be/kLn64nlBAnY[/embed]

Урочистості були звичними – із молитвою за упокій Героїв, які загинули за свободу Україні у різні часи, а також виступами представників влади.

Влада
Влада

[embed]https://youtu.be/sLFAY0KA2Pc[/embed]

Усе б нічого, якби одночасно не сталося кілька знакових моментів. По-перше, у Тернополі давно є вулиця Романа Шухевича (біля «Старого Парку» - прим.). Адже масове перейменування вулиць у нашому місті відбулося ще у 90-х роках ХХ ст. По-друге, розмови про встановлення там пам’ятника Головному командиру УПА – теж тривають не перший рік. Втім, набагато ближчими видаються плани забудови останніх газонів на тій вулиці. Про те, що КП фірмі «Тернопільбудінвестзамовник» дали дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,30 га під будівництво багатоквартирного житлового будинку із вбудовано-прибудинковими приміщеннями громадського призначення за адресою вул. Шухевича йдеться ще у рішенні №6/7/56 від 2011 р. Наразі забудувати ту територію не дозволяє лише одне - спротив громади.

Учасники2
Учасники2

Молебень
Молебень

Тож наразі активістам не залишалося нічого іншого, як покласти квіти до пам’ятника Ярославові Стецьку. Хоча урочистостям доволі «успішно» заважали потоки машин, що рухалися бульваром.

[embed]https://youtu.be/9hStvbfaEx0[/embed]

Ще одну неприємність усі помітили власне сьогодні - під час молебню. Адже напис «Ярослав Стецько» на монументі, що стоїть просто у центральній частині міста і поряд із будівлею місцевої прокуратури, виявився пошкодженим. Хто це зробив – наразі невідомо, але голова обласної держадміністрації припустив, що це – не хулігани. Мовляв, це – цілеспрямована акція, ще один аспект гібридної війни, що триває в Україні вже 4-й рік.

Напис
Напис

[embed]https://youtu.be/e3ViH-I-o_U[/embed]

Згодом сталася ще одна цікава і майже містична річ: коли до мікрофона вийшов керівник апарату Тернопільської обласної ради Іван Бабійчук, техніка працювати відмовилася. Тож спікера було майже не чути. Нагадаємо, свого часу призначення колишнього регіонала викликало чималий скандал. Проте, схоже, про це уже всі забули… окрім мікрофона.

Бабійчук
Бабійчук

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео