Ілона Хомів

Пряникарка з Тернопільщини вже має близько двох тисяч учениць (фото)

Процес створення пряників є дуже делікатним, потребує зосередженості, терпіння і, найголовніше, великої любові до своєї справи, розповідає зборівчанка Оксана Кравець 

Пряники із креативним розписом створює жителька Зборова Оксана Кравець. Її шлях пряникарки розпочався 11 років тому, коли вона виготовила свій перший пряник. Із того моменту і почався процес вивчення та вдосконалення навичок в цій справі. Про своє захоплення Оксана Кравець розповіла Терену.

Процес створення пряників є дуже делікатним, потребує зосередженості, терпіння і, найголовніше, великої любові до своєї справи. Розмальовування пряників пробуджує в людині її приховані таланти, дозволяє краще пізнати себе, навчитися розкривати свій потенціал, розповідає Оксана Кравець. 

За ці роки я ''росла'' в цій справі, вивчала нові техніки розмальовування, багато експериментувала,  помилялася, знову експериментувала і все виходило. Більшість всього, що я знаю в пряникарстві – це самоосвіта, є навіть авторські напрацювання, які переймають мої учениці, а їх вже десь близько двох тисяч. Сам процес наповнює мене внутрішнім спокоєм, роздумами про те, які почуття матиме людина, яка отримує цей пряник.

Процес створення пряників є дуже делікатним

Як виглядає процес створення пряника

Процес створення пряника починається задовго до його появи. Адже, щоб зробити якісний продукт, який матиме довший термін зберігання та буде смачним, треба спочатку освоїти теорію.

Секретів виготовлення смачних пряників є дуже багато. Потрібно закупити якісні продукти,  які не підведуть у відповідальний момент. І одними з найважливіших інгредієнтів є прянощі та борошно, які грають дуже велику роль у пряниковому тісті. Потім іде процес замішування тіста – для цього найкраще використовувати кухонну машину. Далі – вистоювання його по технології, випікання, тому дуже важливо мати професійну духовку або конвекційну. Тоді – приготування айсінгу (глазурі для розмальовування – ред.) і лиш після цього починається сам процес створення пряника як творчої роботи, – розповідає пряникарка. 

Процес створення пряника починається задовго до його появи

Важливо у цій справі завжди черпати натхнення та знаходити креативні ідеї для розпису пряників. А натхнення довкола нас: у природі, у вишиванках, у малюнках, у роботах колег, у спілкуванні з хорошими людьми, продовжує Оксана Кравець

Надихають діти, які з величезним захопленням оцінюють мої пряники. Діти – це найкращі поціновувачі та найкращі експерти. Їхні слова та захоплення – це найвища нагорода для майстра, – каже вона. 

Завжди шукає креативні ідеї

Часто разом з колегами Оксана Кравець організовує “творчі посиденьки”, на яких і народжуються нові креативні ідеї для створення пряників.

Ми ділимося знаннями, досвідом, напрацюваннями. Зазвичай це зустрічі закритого типу, де збираються лише кондитери. Часто такі зустрічі можуть дати початок якісь новій течії. Наприклад, минулорічна зустріч з моєю колегою закінчилася створенням нової авторської глазурі для покривання об'ємних пряників, аналогів якій поки що немає в Україні, – розповідає пані Оксана.  

Також Оксана Кравець проводить майстер-класи для дорослих та дітей, щоб передати свої знання та вміння, які будуть продовжуватись в роботах інших. 

Фото Оксани Кравець

Вибір читачів за тиждень

Відео