Тамара Коблик

Господиня з Тернопільщини випікає великодні імбирні пряники

Від розмаїття кондитерських виробів Марії Музичук розбігаються очі. Імбирні великодні кошики наповнені яскравими пряниками-писанками, курчатками, пасочками, пасхальними кроликами

До святкового столу та великоднього кошика Марія Музичук із села Великі Млинівці на Кременеччині, крім традиційних продуктів, випікає ароматні імбирні пряники у формі писанок і пасок. Про це пише «Сільський господар плюс».

Ще за два тижні до Великодня оселя господині наповнюється імбирним ароматом. Адже, щоб приготувати пряники, треба багато часу. Спочатку їх спекти, потім покрити глазур’ю, дати їй добре остигнути, а тоді виріб  розмалювати візерунками. Переживати, що печиво зачерствіє, не варто, адже свіжим воно зберігається до пів року. Усе завдяки кулінарним спеціям: імбиру, мускатному горіху та кориці.

З цією пряною випічкою Марія подружилася п’ять років тому. Хоча пекти солодощі вона вміє ще з дитинства. Пригадує, як напередодні Великодня разом із мамою чаклувала над тістом для паски. Особливо їй подобалося пекти коржики та перекладати їх домашнім варенням. Марія і нині балує своїх рідних тістечками. Про магазинну випічку вони й слухати не хочуть. Мамина – найкраща і найсмачніша! Тож коли постало питання, чим пригостити у дитсадку одногрупників старшої доньки Вероніки, думати довго не довелося. Звісно, це мають бути солодощі, створені маминими руками.

Так я вперше спекла імбирні пряники у формі п’ятірки. Це був мій смачний подарунок для доньки на її перший ювілей, – розповідає Марія. – Своїми витворами похвалилася у фейсбуці. Тоді й посипалися замовлення від рідних і друзів. Хтось просив пряники у формі сердечок, квітів, метеликів, комусь хотілося порадувати дітей випічкою у вигляді мультиплікаційних героїв. Я старалася з усіх сил: підглядала в інтернет, вчилася на своїх помилках, постійно експериментувала. Згодом віднайшла власний рецепт пряників, до складу яких входять натуральні продукти найвищого ґатунку: борошно, масло, яйця, цукор і такі спеції як імбир, мускатний горіх і кориця. Дехто з господинь додає ще й мед. Я цього не роблю, адже діти часто мають алергію на цей продукт. Форми для випікання купую в магазині, а також сама вирізаю з паперу.

Зазвичай господиня випікає тематичні пряники до різних свят: Нового року, Різдва, Дня Валентина, Першовересня та Великодня. Із печива також «зводить» різдвяні будиночки та пасхальні кошики. Тож напередодні світлого Христового Воскресіння її хата пахне не лише паскою, а й імбиром.

Найбільше, звичайно, майстриня любить розмальовувати випічку. До цього процесу залучає доньок Вероніку та Анну.

На початках і чоловік допомагав, – каже Марія. – Він за освітою пекар-кондитер, а за покликанням – художник. Пише ікони та розписує храми. Коли я була лише на старті, Тарас малював на печиві обличчя мультиплікаційних героїв. Потім я уже навчилася робити це сама. Тут особливих здібностей не треба. Розмальовувати пряники може кожен. Лиш би було бажання. Але я запевняю, що, спробувавши один раз, захочеться творити знову і знову.

Від розмаїття кондитерських виробів Марії Музичук розбігаються очі. Імбирні великодні кошики наповнені яскравими пряниками-писанками, курчатками, пасочками, пасхальними кроликами – годі й говорити про радість, яку несуть ці казкові солодощі.

Читайте також: Тернополянка виготовляє оригінальні шоколадні писанки з горіхами і сухофруктами (фото)

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

Вибір читачів за тиждень

Відео