Оксана Бучко

Психологічна реабілітація для атовців з Тернопілля

i-have-a-right-logo_1349x822

Багато військовослужбовців внаслідок бойових дій на Сході повертаються додому з фізичними та психологічними проблемами. Та не завжди учасники АТО та їхні родичі знають, як і куди звернутися у Тернополі за допомогою. Це пояснюють у регіональному центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Скористатися даною послугою мають право:

- учасник бойових дій;

- особа з інвалідністю внаслідок війни;

- учасник війни;

- постраждалі учасники Революції Гідності.

Для отримання психологічної реабілітації потрібно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або місцем фактичного проживання та написати заяву в довільній формі. Разом із заявою додаються копія посвідчення учасника бойових дій, або особи з інвалідністю внаслідок війни та копія документа, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

Учаснику АТО нададуть направлення на реабілітацію, де будуть зазначені дата початку та дата закінчення терміну реабілітації.

Учасник АТО має прибути до реабілітаційної установи у термін, який зазначений у направленні. Для отримання психологічної реабілітації жодних документів в медичних установах оформляти непотрібно.

Послуги з психологічної реабілітації можуть надаватися довгостроково, короткостроково, періодично, як в індивідуальній так і в груповій формах. Така допомога надається на безоплатній основі!

Підстави для відмови у наданні послуг:

1) відмова отримувача послуг від отримання послуг;

2) досягнення наданням послуг із психологічної реабілітації поставленої мети;

3) закінчення строку дії Договору;

4) невиконання умов Договору та / або порушення умов такого Договору, що поставило під загрозу життя чи здоров’я інших отримувачів чи надавачів послуг (насилля, агресивна поведінка, зберігання зброї чи наркотичних засобів, заборонених законодавством, гострий психічний розлад тощо);

5) наявність медичних протипоказань для надання послуг;

6) порушення правил внутрішнього розпорядку встановлені суб’єктом надання послуг;

7) перебування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння;

8) смерть отримувача послуг;

9) встановлення факту хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки України відповідно до норм Закону України «Про психіатричну допомогу».

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео