Віра Олександрович

Пивовари на Тернопільщині «перемогли» виробників горілки

Пиво

Від реалізації підакцизних товарів територіальні громади Тернопільщини отримали 128,3 млн грн. Причому левову частку суми забезпечили пивовари.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Торік суб’єкти господарювання з Тернопільщини сплатили до державного бюджету 29,1 млн грн акцизного податку, - каже в. о. начальника Головного управління ДПС в області Сергій Бабій. - Сплата перевищила очікувані надходження на 10%. 

Отже, додатково скарбниця отримала 2,6 млн грн. Порівняно із 2020 роком приріст платежу склав 13,3 млн грн.

- Найбільше сплатили акцизного податку з виробництва пива – 17,2 млн грн, - уточнює фахівець. - Ще 11,9 млн грн – із виробництва горілчаної продукції. 

На території області торік провадили діяльність 13 підприємств, які є виробниками підакцизної продукції і сплачують «акциз» до держбюджету.

- Територіальні громади краю за січень-грудень 2021 року отримали 128,3 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, - розповідає Сергій Бабій. – Це - на 22,9 млн грн більше, ніж очікували, та на 21,7 млн грн більше, ніж позаторік. При цьому 42% платежу надійшло від реалізації тютюнових виробів, тобто - 53,5 млн грн.

Ще 48,8 млн грн отримали на Тернопіллі від продажу алкоголю, а 26 млн грн – пива.

- Хотів би наголосити, що фактично кожен споживач легальної підакцизної продукції вносить свою частку у розвиток територіальних громад, – констатує податківець. - Адже 5% від реалізованого алкоголю, тютюну та пива отримують місцеві бюджети.

До слова, Сергій Бабій нещодавно розповів підприємцям про законодавчі новації.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео