Реалії та перспективи: Володимир Шматько зустрівся із громадою села Біла

DSC_0154

У неділю, 1 березня, голова Чортківської міської територіальної громади Володимир Шматько зустрівся із громадою села Біла у місцевому будинку культури. Основна мета зборів – вивчення найбільш нагальних проблем та напрацювання стратегії розвитку села. 

Під час майже трьохгодинної дискусії голова громади найбільше акцентував увагу на доходах села та важливості прозорої сплати податків: «Всі жителі села, а особливо підприємці повинні чесно сплачувати подати та розуміти, що кожна гривня – це розвиток, це дороги, освітлення, благоустрій. У презентації відкрито продемонструю вам аналіз доходів Білої за останні три роки, аби ви зрозуміли, чому неможливо відразу зробити все – і школи ремонтувати, і дороги будувати. Сподіваюсь, сьогодні ми спільно визначимо пріоритетні речі та зробимо перший крок до напрацювання стратегії розвитку села». 

DSC_0148
DSC_0148

Житлово-комунальне господарство: «Пам’ятаю, як у часи, коли я був сільським головою Білої, ми разом з вами вчились цивілізовано здавати сміття, а не розпорошувати його по кар’єрах та лісах. Зараз ми продовжимо рухатись у цьому напрямку, запроваджуючи планово-подвірну систему збору сміття. Кожен власник приватного будинку матиме індивідуальний контейнер, який  забиратимуть з-під вашого будинку 2-4 рази у місяць (залежно від вашого договору). 

Щодо вуличного освітлення, то ми старатимемось в найкоротші терміни максимально освітити село. Саме для цього ми реорганізували комунальне підприємство «Чортківський ККП», натомість утворивши чотири: «Благоустрій», «Міськсвітло», «Ритуальна служба» та «Чисте місто». Це дозволить нам якісніше управляти всією сферою житлово-комунального господарства та оперативніше вирішувати проблеми мешканців громади.

Також шукаємо працівників у КП «Ритуальна служба». Вони щоденно проводитимуть благоустрій на місцевому кладовищі – прибиратимуть, коситимуть траву, впорядковуватимуть могили». 

Автобусне сполучення: «Те, що автобуси ходять нерегулярно – справді вічна проблема. На жаль, є чимало нелегальних перевізників, котрі не сплачують податок, але послугами яких ви систематично користуєтесь. Цим самим зменшуєте пасажиропотік офіційного перевізника – Чортківського АТП 16142. Саме через нерентабельність маршрутів водії часто відмовляються їхати на певні рейси і вплинути на це надзвичайно важко. 

DSC_0145
DSC_0145

Наразі ми з колегами шукаємо програми в державному бюджеті та гранти від Європейського Союзу. Нам потрібно орієнтовно 10 млн гривень на придбання п’яти великих комунальних автобусів, завдяки яким ми зможемо створити власні маршрути у межах громади. Головне – ми зможемо ці маршрути чітко контролювати. Ну і, звичайно, це створить конкуренцію АТП». 

Про послуги: «Звірка показників лічильників за електропостачання та газ, отримання пільг та субсидій, приватизація землі, прописка, виписка тощо – всі необхідні довідки чи інформацію мешканці села Біла матимуть змоги отримати в одному місці – у фоє міської ради та Центрі надання адміністративних послуг».

За інф. ЧМР

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео