Ростислав Фук

Ред Стар і Чарльстон Грей: жителька Тернопільщини поділилася секретом вирощування кавунів

Кавун сорту Ред Стар, або Червона куля з грядки Стрельбицьких може сміливо конкурувати зі звичними для нас херсонськими кавунами, яких цього літа через російську окупацію просто нема на українських ринках

Перші стиглі 5-кілограмові кавуни зібрала на своїй присадибній ділянці сім’я Стрельбицьких із села Чернелів-Руський Байковецької громади, пише Сільський Господар.

Подружжя Світлани та Ярослава Стрельбицькі, які давно займаються вирощуванням касетної розсади різноманітних овочів та ягід, ще кілька років тому почали досліджувати можливості вирощування  кавунів у тутешніх умовах.

Кавун сорту Ред Стар, або Червона куля з грядки Стрельбицьких може сміливо конкурувати зі звичними для нас херсонськими кавунами, яких цього літа через російську окупацію просто нема на українських ринках. Ще один сорт, який цьогоріч із власної розсади виростило подружжя, – Чарльстон Грей. Світло-зелений, подовгуватий, схожий зовні на великий кабачок, цей кавун має рожеву м’якоть, таку ж солодку та смачну.

Обидва сорти кавунів, яким ми цьогоріч віддали перевагу і розсаду яких з весни вирощували у себе в теплиці на продаж, зростають в однакових умовах, за ними однаковий догляд, нічого складного, – розповідає пані Світлана. – Впродовж квітня-травня розсада росте в теплиці. У відкритий ґрунт, обов’язково на сонячній ділянці, висаджуємо тоді, коли земля вже добре прогріється – наприкінці травня.

У кожну лунку кладуть спочатку завчасу приготовану суміш землі, піску та перегною в однакових пропорціях. Після щедрого вливання води рослини з касети обережно висаджують, роблячи довкола стебла невелику заглибину – для того, щоби згодом краще затримувалася волога. Коли розсада піде в ріст, утворюючи рясні кущі, ці місця мульчують соломою, знову ж таки, щоби краще затримувати вологу, яку сонячні ягоди особливо люблять. Однак, каже Світлана Стрельбицька, особливо захоплюватися поливанням не варто – в спекотну пору достатньо на тиждень дворазового поливу.

Важливий агрозахід – підживлення. Цьогоріч Стрельбицькі застосували змішаний спосіб стимулювання росту та розвитку кавунової розсади – органічний і мінеральний.

Підживлення достатньо провести тричі за сезон вегетації, – каже пані Світлана. – Добре зарекомендував себе водний розчин попелу деревного. Спочатку настояти впродовж тижня три літри попелу в 10 л води, тоді на 10-літрове відро води додавати літр цього розчину та лити під корінь на попередньо зволожений ґрунт. Позитивно впливає на ріст розсади розчинений у воді та кілька днів настояний курячий послід з розрахунку один літр на 10 л води. Хороший ефект дає і мікродобриво Master 20.20.20 – згідно з інструкцією. Але обов’язкова умова – попереднє зволоження ґрунту. Якщо влити добриво на сухий ґрунт, це може спалити рослину.

Не можна забувати й про захист від хвороб. Найнебезпечнішою для розсади кавунів, як і динь, огірків та пасльонових, є фітофтора. Проти фітофтори найефективнішим Світлана Стрельбицька вважає препарат Ридоміл, яким у період вегетації ділянку кавунів обробляли тричі з інтервалом 10 днів. У другій половині серпня – на початку вересня, коли плоди дозрівають, обробляти насадження вже нема потреби.

Нині, у пік кавунового сезону, ціни на ягоду сонця на тернопільських ринках і в торговельній мережі залишаються дуже високими – 30-35 грн за кілограм. 5-кілограмовий кавун далеко не кожному по кишені, але, маючи вільну сонячну земельну ділянку, кожен може таку смакоту виростити. Єдине обмеження: кавуни люблять не тільки сонце, але й простір – відстань між кущами має бути не меншою, ніж півтора метра.

Авторка: Ганна Макух

Фото Сільського Господаря

Вибір читачів за тиждень

Відео