Орест Сарматський

Захистивши сад від заморозків, можна отримати врожай вищої якості та збільшити прибутки (Агроколонка) 

0201 (Copy)

Середньорічні втрати від весняних заморозків виробників фруктових та ягідних культур в Україні сягають 2 млрд грн. 

Але на сьогодні лише поодинокі фермерські господарства країни інвестують у технології захисту від заморозків. При цьому в країнах ЄС все більшої популярності набирають вітряні машини, які є ідеальним обладнанням для захисту садів та насаджень.

Таку думку висловив Денис Москальов, представник компанії систем захисту агрокультур від заморозків FROSTLEE.

- Втрати врожаю з цієї причини колосальні. І протягом останніх 10 років спостерігається збільшення таких втрат, і ця тенденція, на жаль, продовжиться і надалі. Так, згідно з дослідженнями проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», виробники яблук щороку втрачають близько 700 млн грн, а в окремі сезони їх збитки сягали 1,5 млрд грн. Крім того, великих втрат від весняних заморозків зазнають виробники, які займаються вирощуванням кісточкових фруктів: абрикоси, персики, черешні,  – зазначає представник згаданої компанії.

Масштаби втрат є грандіозними і в садівництві країн ЄС, які щорічно втрачають у середньому близько 1,5 млн. тонн яблука, а в окремі роки – близько 3 млн. тонн, без урахування втрат якості. У грошах річні втрати виробників яблука ЄС оцінюються в $1 млрд.

- У зв’язку з великими фінансовими втратами виробники все частіше шукають системи, які дозволяють ефективно захистити від заморозків їхні сади та плантації. Тому восени 2021 р. в Україну було поставлено близько 200 одиниць вітрових машин європейського бренду GENER.

В Україні стрімко розвивається внутрішній попит на топінамбур

В Україні стрімко розвивається внутрішній ринок топінамбуру. 

У попередні сезони фермери продавали паливні гранули з культури в країни ЄС, але зараз більшість продукції збувають вдома. 

- Якщо ви виростили топінамбур, продали нижню частину, а верхню згранулювали і спалили, то вам взимку опалення буде коштувати нуль. Я вважаю що при таких цінах на енергоносії це чудово. Будь-який газовий котел можливо переобладнати без суттєвих змін на інший вид палива, — пояснив фермер Василь Стеф'юк.

0202 (Copy)
0202 (Copy)

Фермер вже 8 років займається топінамбуром. З його слів, на початку висаджування використовував не всю культуру, оскільки не знав, що робити з бадиллям. Хоча зараз переробляє його на гранули.

- Кон’юнктура на ринку енергоносіїв змінилася. Енергетичні культури цікаві, розвиваються в усьому світі. Але результати приносять на четвертий рік. У нас в Україні таких довгих коштів і такого терпіння у людей нема. А конкурентна перевага топінамбура у тому, що він невибагливий, росте на будь-яких ґрунтах і широтах і ефект дає вже у перший рік, — розповів підприємець.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео