Орест Сарматський

Село на Тернопільщині, де «визволителі» розібрали церкву на …баню (фото)

DSC07072 (Copy)

У селі Лосятин Кременецького району донині пам’ятають неймовірну історію про тутешній храм

- За переказами старших односельців в селі Лосятин до Першої світової війни був старенький дерев'яний храм. Але перед самою війною громада села вирішила побудувати новий храм – цегляний, що і було зроблено, - розповідає настоятель храму Архистратига Михаїла отець Василь Хоміцький. - Тільки була допущена помилка в тому, що риштовки були не зняті, адже їх притримали до штукатурних робіт. А на той час прийшли “визволителі” і по тих риштовках за кілька днів …розібрали новозбудований храм, і з нього в Розтоцькому лісі збудували баню.

Ось так громада залишилася без храму. В той час, у 20-х роках з ініціативи односельців – Голуба Семена Пилиповича, Стецюк Івана Лук'яновича, та Стецюк Олексія Лук'яновича було збудовано дерев'яно-глиняний будинок, а владі було повідомлено, що то буде школа, бо і школи не було. Коли було завершене будівництво, то на даху було поставлено маленький куполок і хрест, і цей будинок став храмом. Настоятелем цього храму був отець Каспровський який служив до 1938 року і відійшов у вічність. Дяком у той час був Олександр Кінах і разом із службою поєднував навчання в Почаївській семінарії, закінчивши став настоятелем цього храму і відслужив 40 років. В атеїстичний розгул зміг перебудувати дерев'яно-глиняний храм на цегляний.

Тоді було закрито багато храмів по селах, а Лосятинська парафія св. Архистратига Михаїла стала великою, сюди входили такі села: Борщівка, Раславка, містечко Почаїв бо їм приходський храм спалили, із селами Новий Тараж і Затишша. У 1978 році саме на Трійцю о. Олександр Кінах захворів, будучи не здоровим, відслужив службу, а на третій день Зелених свят відійшов у вічність.

DSC06987 (Copy)
DSC06987 (Copy)

Настоятелем храму став о. Петро Сімора, який прослужив у храмі 8 років. Потім був настоятелем о. Ростислав Мельник - молодий, енергійний,  з вищою богословською освітою. При його настоятельстві збудували дзвіницю, бо попередня була старенька.

Митрополит Яків (уродженець с. Лосятин, в миру Іван Панчук) пожертвував золото на позолоту хрестів, кулі під хрести, і ікону Почаївської Божої Матері. Старостою храму був обраний Деркач Павло Федорович.

DSC07005 (Copy)
DSC07005 (Copy)

У 1997 році на службу в храм св. Архистратига Михаїла було представлено владикою Іовом о. Івана Мазурчука. За наполегливості о. Івана і сприянням і пожертві владики Якова у храмі був встановлений паркет. У 2006 році закладено камінь під будівництво музею слуги Божого митрополита Якова, і до храмового свята (21 листопада) був в стадії завершення. Освячено каплицю Божої Матері Всецариці, - розповів отець Василь.

DSC06955 (Copy)
DSC06955 (Copy)

DSC06958 (Copy)
DSC06958 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео