Орест Сарматський

Село з Тернопільщини увійшло до півфіналу Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017»

Print

Експертна рада II Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017» обрала 20 півфіналістів. Село Скорики Підволочиського району увійшло до півфіналу.

На конкурс надійшло більш ніж 300 заявок, редакційна комісія представила членам Експертної ради 63 номінанти.  20 з них вийшло у фінал. А 16 липня почнеться другий етап конкурсу — фінал: на сайті AgroPortal.ua до 16 серпня буде проходити онлайн-голосування. Паралельно з онлайн-голосуванням кожен член Експертної ради виставить оцінки селам-конкурсантам.

Під час підрахунку результатів голоси онлайн-голосування та оцінки Експертної ради будуть зведені до єдиної 50-бальної шкали. Відповідно максимальний бал для кожного села-конкурсанта від онлайн-голосування — 50, експертної ради — 50. Максимальний бал — 100.

Відгуки членів Експертної ради

Тарас Висоцький, генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»:

Проект «Неймовірні села України» — це поштовх для села, підтримка перших кроків та ініціатив тих громад, які дійсно хочуть розвиватися. Конкурс спонукає села до змін. Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» й надалі підтримуватиме подібні конкурси, тому що без соціальної складової бізнесу не буде.

Фолькер Зассе, керівник проекту «Німецько-український агрополітичний діалог»:

Це дуже важлива ініціатива, адже сільські території занепадають. Головне, щоб самі люди розуміли, що потрібно брати все в свої руки, зокрема, брати участь у різних програмах, грантах, конкурсах. І це може бути поштовхом для більшого: створення кооперативів, розвитку малого та середнього бізнесу, інфраструктури.

Владислава Рутицька, радник міністра аграрної політики та продовольства України:

Чудовий конкурс, який має з року в рік тільки набирати обертів, та і кожне українське село заслуговує на звання «неймовірне». Тому чекаємо на наступний рік не сотні, а тисячі охочих, адже в Україні бізнес і село — це абсолютно пов’язані речі.

Вадим Савченко, заступник керівника Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад по зв’язках з громадськістю та міжнародними організаціями:

Конкурс є надзвичайно значущий для підтримання громадської активності. Є така приказка: «Вміли готувати, та не вміли подати», тому з особистого досвіду можу сказати, що дуже важливо написати заявку та подати її. Наприклад, цього року в процесі децентралізації деякі громади отримали великі  кошти та не змогли їх освоїти, тому що не мають досвіду у написанні проектних заявок.  Потрібно бути активним та відстоювати свою позицію, оскільки люди отримують не те, на що заслуговують, а те, до чого прагнуть.

Нагадаємо, що призовий фонд II Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017» між переможцями (переможцем вважається село, а не конкретна людина, яка надіслала заявку на конкурс) буде розподілено наступним чином: перше місце — 50%, друге місце — 20%, третє місце — 10%, решту 20% від загальної суми призового фонду буде рівномірно розподілено між іншими конкурсантами (4-10 місце).

Загальний призовий фонд становить 150 тис. грн (без урахування податків і зборів).

Також переможець конкурсу отримає унікальну можливість відвідати восени цього року Німеччину з метою обміну досвідом щодо розвитку державного управління та коопераційного самоврядування в Німеччині.

Крім того, Посольство Франції в Україні в межах реалізації ІІ Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017» надасть премію за внесок у збереження навколишнього середовища та біорізноманіття у розмірі 50 тис. грн (без урахування податків і зборів).

Крім цього, вже стартував «Неймовірний сільський автопробіг», який триватиме до 16 липня. Журналісти видання  AgroPortal.ua відвідають кожне з 20 сіл.

Вибір читачів за тиждень

Відео