Що робити, якщо в немовляти коліки: дієві поради

На правах реклами

Коліки, які супроводжуються надмірним плачем і нервозністю немовлят у період від народження до 3–4 місяців, завдають багато страждань як малюкам, так і батькам. І хоча точна причина їх появи досі невідома, є способи трохи полегшити симптоми цього особливого стану в дітей.

Що таке коліки

Це епізоди плачу або занепокоєння, які відбуваються щонайменше по три години на день тричі на тиждень упродовж трьох тижнів і довше у здорового немовляти. Зазвичай коліки починаються протягом перших тижнів життя і досягають піку, коли дитині виповнюється півтора місяця від народження. Потім вони поступово зменшуються та повністю проходять до 3–4 місяців. На думку педіатрів, коліки можуть спричиняти деякі проблеми з травленням, незріла травна система, гази та інші фактори.

Поради щодо годування

Якщо малюка мучать часті та сильні коліки, батьки можуть:

  1. Уважніше стежити за тим, щоб немовля зригувало після годування. Для цього слід носити малюка стовпчиком по 5–10 хвилин після кожного приймання їжі. Це допомагає запобігти дискомфорту, пов'язаному з коліками.
  2. Годувати малюка в спокійній невимушеній обстановці, не поспішаючи, даючи дитині час на відрижку та дозволяючи їй їсти у своєму темпі, що гарно впливає на травлення.
  3. Поекспериментувати з положеннями тіла дитини для годування — вертикальним, трохи похилим. Це дозволить мінімізувати кількість повітря, що надходить у шлунок з їжею, і тим самим зменшити ступінь дискомфорту через гази у шлунково-кишковому тракті.

Якщо дитина на штучному або змішаному вигодовуванні, після консультації з педіатром можна спробувати змінити суміш. Рекомендується вибрати гіпоалергенний варіант із пребіотиками — наприклад, НАН Потрійний комфорт. Також можна здати аналізи, щоб дізнатися, чи немає в дитини непереносимості лактози. Якщо є, слід перейти на безлактозну суміш. Якщо дитина на грудному вигодовуванні, мама на деякий час може змінити свій раціон, виключивши з нього надто гострі страви, каву й молочні продукти, щоб дізнатися, чи полегшить це симптоми колік.

Заспокійливі техніки для боротьби з коліками

До таких технік належать:

  1. тримання дитини на руках;
  2. щільне сповивання в м'яку ковдру, що імітує перебування в материнській утробі та сприяє розслабленню малюка;
  3. заколисування крихітки в спеціальному коконі, який можна придбати в маркеті Maudau;
  4. плавні похитування дитини на руках, у ліжечку чи візочку;
  5. створення фонового білого шуму, який відволікає немовля від симптомів колік;
  6. ніжний масаж живота малюка за годинниковою стрілкою — це зменшує гази та дискомфорт;
  7. купання в теплій ванні;
  8. контакт шкіра до шкіри для регулювання температури тіла малюка та зниження рівня стресу в крихітки та мами.

Якщо коліки дуже сильно виражені або зберігаються після того, як дитині виповнилося 3–4 місяці, слід звернутися за порадою до педіатра.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео