Тамара Коблик

Що робити, коли померзли рослини на городі

Різні культури мають власну критичну температуру

Поворотні заморозки можуть сильно нашкодити рослинам на ділянці. Навесні починаються обмінні процеси, ріст, розвиток та закладення бруньок. Мороз чи сніг призведуть до почорніння стебел, розривів, тріщин в рослинних тканинах й молоде листя та квіти почнуть опадати. Про це повідомляє Книга порад, пише agronews.ua.

Все це порушує фотосинтез та надходження поживних речовин, рослини стануть більш схильними до хвороб. Уникнути негативних наслідків можливо, якщо дотримуватись термінів посадки та посіву рослин, стежити за прогнозом погоди, своєчасно знімати укриття навесні, задимлювати ділянки з високим підгортанням та вкривати грядки, якщо очікуються заморозки.

Також, потрібно знати, яких заходів вжити, якщо рослини вже підмерзли. Різні культури мають власну критичну температуру. Наприклад для яблунь та груш — це нижче 2-3 градуси морозу. Для квітів та плодових культур — нижче 2 градусів морозу. Для полуниці та суниці — нижче 9 градусів морозу. Для сходів овочевих культур — нижче 5-6 градусів морозу.

Всі випадки розглядаються окремо, бо молода рослина та вже адаптована по-різному реагують на заморозки. Чим доросліша та здоровіша рослина, тим легше їй протистояти зовнішнім факторам.

Якщо низькі температури тривали короткий час, підмерзлі рослини можна врятувати. Спочатку за допомогою гострого продезінфікованого секатора обріжте відмерлі, чорні, м’які та пошкоджені частини рослини. Зріз робиться до живих тканин. В іншому випадку гниття та інфекція будуть поширюватися далі по рослині. Обрізка проводиться лише тоді, коли є впевненість, що заморозків більше не буде.

Після обрізки обприскайте рослини стимулятором росту, препаратом для зміцнення рослин. Потім підмерзлі ділянки розпушіть та ретельно полийте під корінь слабким розчином комплексних мінеральних або азотних добрив. Проведіть мульчування за допомогою компосту або перепрілого гною.

Використовуйте холодну воду для поливу підмерзлих рослин. Полив здійснюється раз на 2 дні. Через 14-21 день внесіть азотні добрива.

Також, можна провести високе мульчування — вкрити за допомогою снігу, компосту, соломи, сіна або дрантя. Ще внесіть азотне підживлення та рясно поливайте підмерзлі дерева, виноградні лози та чагарники. Крону обприскайте вранці або ввечері холодною водою.

Не намагайтеся відігріти підмерзлі рослини після заморозків. Рослини в контейнерах не потрібно вносити в найтепліше приміщення або ставити на сонячний бік вікна. Не поливайте рослини гарячою водою, не сколюйте та не збивайте лід.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео