Анастасія Кисіль

Комендантської години не буде: як зміниться життя тернополян під час надзвичайного стану

Важливо, щоб кожен мав при собі документи, адже під час надзвичайного стану, поліція може їх перевіряти.

На всій території України, крім Луганської і Донецької областей, планують запровадити надзвичайний стан. Це рішення має затвердити Верховна Рада. Однак всі області вже готуються до можливих змін. Що треба знати тернополянам та жителям області про надзвичайний стан, говорили під час брифінгу у облдержадміністрації 23 лютого. 

Міський голова Тернополя Сергій Надал зазначає, що громадський транспорт та заклади харчування на даний час працюють у звичному режимі. У разі надзвичайного стану, комендантської години не буде, наголосив він. 

- Введення надзвичайного стану не стало для нас несподіванкою, ми до цього готувалися більше тижня. Тому всі служби, які працюють в місті, мають свій план дій. Сьогодні Президія Асоціації міст одноголосно прийняла рішення підтримати керівництво держави, об'єднатися всім задля того, щоб дати спільну відсіч ворогу, - каже міський голова. - Місто готове до введення надзвичайного стану.

До тернополян звернувся начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол. Він зазначив, що на цей момент розміщення блокпостів у місті не планується. Також важливо, щоб кожен громадянин мав при собі документи, адже під час надзвичайного стану, поліція має можливість перевіряти посвідчення особи у всіх жителів.  

- Будуть додаткові перевірки транспорту. Ми, можливо, будемо обмежувати окремі території, місця чи вулиці, якщо це стане необхідно. Тому громадян просимо сприймати це, як належить, - каже Олександр Богомол. -  Громадянам, які мають право на носіння мисливської чи травматичної зброї  наполягаємо дотримуватися всіх правил. Ми обов'язково будемо перевіряти  власників зброї.

Також Олександр Богомол закликав усіх перевіряти інформацію та довіряти тільки офіційним джерелам.

- В нас зараз готують підрозділи в зону об’єднаних сил. У випадку  пересування містом транспорту військових чи поліцейських, прошу не публікувати про це в соцмережах, - звернувся до краян головний поліцейський області.

У свою чергу начальник управління СБУ в Тернопільській області Юрій Борейчук застерігає тернополян бути обережними та у разі виявлення різних підозрілих предметів, повідомляти у правоохоронні органи.

- Останнім часом  на сайти управління СБУ в області та на центральні сайти СБУ часто надходить інформація про різного роду замінування об’єктів. Повідомлення про всі замінування на сьогоднішній день на території Тернопільської області не підтвердились, - розповідає Юрій Борейчук.

Військовий комісар Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Ігор Гусєв каже, що з 23 лютого на Тернопільщині почали проводити оповіщення оперативного резерву першої черги визначених військових підрозділів, які укомплектовуються для штату воєнного часу. На Тернопільщині  це близько 700 осіб.

- Попрошу всіх резервістів, а це категорія від 18-60 років, які проходили службу і звільненні з лав збройних сил протягом 2014-2022 років, звертатися до  територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які розташовані в межах районів міста. Після оформлення прибувати до своїх військових частин. Також ми продовжуємо роботу по укомплектуванню бригад територіальної оборони як військовослужбовцями, так і резервістами, - каже Гусєв.

Голова тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш просить не фільмувати та не транслювати у мережі переміщення військової техніки, яке проходить по території України, бо таким чином можна допомогти ворогу визначити кількість техніки та її місце дислокації.

Також голова облдержадміністрації планує проводити брифінги кожного дня о 10.00, аби громадяни мали можливість отримувати правдиву інформацію з перших уст. 

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео