Чортків мільйони років тому: що тут було?

o_1et72mbqdq9915bf1aic2ie1g9h1r

Чортківський турист-екстремал Андрій Мельничук на сайті Чортків.city опублікував надзвичайно цікавий та пізнавальний блог про те, яким був Чортків мільйони років тому. Ця історія – не вигадка, а реальні факти, котрі Андрію вдалось віднайти, «застрягши у стосах книжок про гідробіологію, змій, рослини, кажанів, кристалографію» і т.д.

Зі слів автора, західний регіон поблизу Чорткова представляє найдавнішу фауну, виявлену у гротах некарстового походження. Розташоване у стародавньому гроті, що утворився у баденських пісковиках (приблизно 11-7 мільйонів років тому). І.Підоплічко виділяв тут окрему чортківську фауну, яка датується раннім плейстоценом (лишень вдумайтесь – охоплює проміжок часу від 3,5 млн до 800 тисяч років тому). Усі порожнини розкриті кар’єрами.

Троглофіли (істоти-любителі печер) представлені рукокрилими: нічниця (myotis sp.), довгокрил (minioprerus sp.); хижаками (Carnivira) – гієна (Hyaena sp), куниця (Mustelidae), борсук (Meles meles L.); гризунами (Rodentia); сіноставцем малим (Ochotona pusilla Pall).

Решта ряду інших гризунів та комахоїдних походять, очевидно, з погадок хижих птахів і не відображають троглофільність цих видів, так само, як і рештки тура (Bos primigenius Doj.), оленя (Cervus elaphus L.) та носорога (Rhinoceros sp.), які, найімовірніше, занесені у печеру гієнами.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео