Віра Олександрович

Щоб українці у Сербії не забували про своє коріння, їх запросили на Тернопільщину (фото, відео)

Серби_основне

Асиміляцією молодих українців, які нині зростають у діаспорі, дуже стурбовані у Національній раді української національної меншини Сербії.

Власне, делегація цієї спільноти мала зустріч із керівниками Тернопільської обласної держадміністрації сьогодні, 3 квітня. Під час перемовин сторони обговорювали можливі шляхи поглиблення співпраці, передбаченої Меморандумом, укладеним ще 11 років тому.

[embed]https://youtu.be/5kaUAOoz0d0[/embed]

- Меморандум був підкріплений конкретними справами, - розповідає керівник апарату - заступник голови обласної держадміністрації Ігор Вонс. – Безумовно, величезну вдячність ми висловлюємо вам за те, що даєте можливість оздоровлюватися дітям із сімей військовослужбовців, учасників АТО.

Наша сторона
Наша сторона

Співпрацю із нашим краєм діаспоряни із Сербії прагнуть розвивати передусім у галузі освіти і виховання, аби українська молодь, яка зростає за кордоном, не забувала про своє славне історичне коріння. Тривогу із цього приводу висловив заступник голови Національної ради української національної меншини Сербії Мирослав Каленюк.

[embed]https://youtu.be/sRGh6aW6Tzw[/embed]

- Колесо асиміляції крутиться, нам не можна про це забувати, - визнає він. – Так, старші представники діаспори досі приходять в осередок, разом співають і згадують традиції. Ми також ще можемо долучати до культурних програм дітей, хоча середньої освіти українською у нас вже немає. Найбільше тривогу викликає молодь, яка їде вчитися у Белград чи Новий Сад. Там вони мають зовсім інші інтереси.

[embed]https://youtu.be/QkVD3ssooEw[/embed]

Підтвердив побоювання своїх колег щодо асиміляції українців у Сербії також голова відділу освіти Національної ради української національної меншини Сербії Стефан Семянів. Через це він висловив зацікавлення у проектах, запропонованих начальником обласного департаменту освіти Ольгою Хомою.

- Так, у нас є 4 виші, які мають досвід навчання іноземних студентів. Деякі тернопільські вищі навчальні заклади навіть видають подвійний диплом. Проте можна думати і про іншу співпрацю. Ми могли б, наприклад, організувати обмін учителями, - пропонує вона. – Це не лише корисно для самих освітян, а й цікаво для дітей, коли до них приходить інший педагог.

Принагідно гостей запросили як на відомі на всю Україну культурно-мистецькі фестивалі, так і на економічний форум «Тернопільщина інверст-2018». Там радо чекатимуть бізнесменів із Сербії, додав Ігор Вонс.

[embed]https://youtu.be/thildmSkwic[/embed]

Гостям показали презентаційний фільм про наш край, який підготували спеціально до дійства «Благословенне Тернопілля», яке нещодавно відбулося у Києві.

Фільм_презентація_1
Фільм_презентація_1

[embed]https://youtu.be/tbqLdJwLBwA[/embed]

До слова, у липні велика група сербських українців здійснить мандрівку трьома областями України. На Тернопіллі вони перебуватимуть два дні, тож наразі шукають зручне місце для ночівлі. Допомогти їм у цьому пообіцяли обласні чиновники. Зокрема, заступник начальника управління - начальник відділу міжнародних зв’язків і фандрайзингу управління міжнародного співробітництва і фандрайзингу Наталія Зарицька вже окреслила, яким чином надалі можна розробляти конкретні проекти у напрямку виконання Меморандуму.

[embed]https://youtu.be/2A1E1oTBCfA[/embed]

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео