Орест Сарматський

Шоколадки із шматочками пластмаси добре смакують у Тернополі? А чому б і ні?

снікерс

В Україну могли потрапити шоколадки з домішкою пластмаси.

Близько року тому в Україну було ввезено тонни небезпечних шоколадних батончиків корпорації Mars, в яких міг виявитися пластик, пише «Економічна Правда», повідомляють ЗМІ.

Як пише видання, на початку минулого року в шоколадних батончиках американської корпорації Mars виявили пластмасу.

Все почалося зі скарги від споживача, який знайшов в одному з шоколадних батончиків шматок червоного пластику.

За результатами експертизи встановили, що на заводі напередодні сталася аварія і шматочки захисного чохла, який використовується на виробництві, потрапили в готову продукцію.

Після цього керівництво Mars терміново відкликало партії нідерландських батончиків Mars, Snickers, MilkyWayMinis, MilkyWayMiniatures, а також деякі види наборів цукерок Celebrations, які вже потрапили на полиці магазинів у Європі.

Серед 55 країн, до яких поїхала партія бракованої продукції, була і Україна. У лютому 2016 року на сайті «Марс СНД» була опублікована відповідна заява про відкликання бракованої частини продукції з українських магазинів.

З українських торгових пунктів повинні були відізвати наступні продукти: Snickers 50 гр. з термінами придатності до 4 грудня 2016, 11 грудня 2016 і 18 грудня 2016, а також SnickersМультіпак 4*50 гр з терміном придатності до 31 липня 2016. Інші продукти корпорації відкликанню в Україні не підлягали.

Для утилізації продукції компанією Mars укладено угоду із харківською компанією  «Юпітер Еко», яка займається утилізацією. Харківська компанія отримала 21,084 тони продукції для знищення. Проте, шоколад, який мав бути утилізований, знову знайшли на прилавках магазинів.

Про це йдеться в офіційній претензії компанії Mars до компанії «Юпітер Еко». В листі повідомляється, що на початку червня браковані батончики, які підлягали знищенню, представники «Марсу» виявили в роздрібних мережах Харкова.

В листі також зазначається, що «Марс Україна» була вимушена повторно відізвати з харківських торгових мереж близько 1,5 тони батончиків на суму 191 тис. грн.

За даними Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на територію України було завезено 50-грамових батончиків Snickers — 67,635 тони, та упаковок по чотири батончики 50 гр — 2,183 тони. Тобто, в країну потрапило майже 70 тон продукції, яка підлягала відкликанню. Утилізовано дещо більше 20 тон.

"Куди потрапила неутилізована продукція? Скільки шоколаду було реально відкликано?, - запитують автори матеріалу зазначаючи, що в українському офісі Mars на ці питання не відповіли.

«Компанія повністю виконала відповідні норми законодавства України, а також вчинила усі законні та розумні дії щодо вилучення та відкликання вищезгаданої продукції», — зазначили в «Марс-Україна».

Також в компанії не прокоментували, чому браковану продукцію відправили на знищення тільки 13 травня.

За інформацією співрозмовника ЕП, який наразі є працівником компанії, з торгових мереж, відклик було проведено з багатьма порушеннями: фактично відклик почався лише через 2 місяці після офіційної заяви, шоколад було відкликано тільки у двох мережевих клієнтів і дистриб'юторів, а не у всіх клієнтів. Бракований шоколад ніхто не вилучав в оптових клієнтів та дрібного роздрібу, які закуповують продукцію саме у дистриб’юторів. При проведенні утилізації свідомо не було забезпечено всіх належних заходів безпеки - відповідно до внутрішніх стандартів компанії - для попередження зникнення продукції і т.п.

Винних у тому, що бракована продукція опинилась на прилавках магазинів і українців мало не нагодували пластмасою, так і не знайшли. В українському офісі компанії Mars директор з логістики, відповідальний за відклик і утилізацію продукції, і надалі продовжує працювати на тій же керівній посаді.

«Тож, виникає поки що риторичне запитання - що зроблено для того, щоб подібна ситуація не повторилась і чи можуть українці, купляючи черговий шоколадний батончик, бути впевненими у його безпечності», - зазначає видання.

Фото – відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео