Орест Сарматський

Скульптурна композиція у Тернополі нагадуватиме про загиблих воїнів-артилеристів

Як вже повідомляв «Терен», у Тернополі відбулися урочистості з нагоди 7-ї річниці утворення 44-ї окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола.

02 (2) (Copy)
02 (2) (Copy)

03 (Copy)
03 (Copy)

У рамках святкувань на території військової частини, що дислокується в обласному центрі, відкрили й освятили скульптурну композицію в пам'ять загиблих воїнів-артилеристів «Вогонь запеклих не пече».

04 (Copy)
04 (Copy)

05 (Copy)
05 (Copy)

Учасники урочин поклали квіти до монументу, а тих, хто долучився до його створення нагородили відзнаками митрополита Київського та всієї України, предстоятеля Православної Церкви України Епіфанія «За жертовність і любов до України» і Почесними відзнаками командира 44-ї окремої артилерійська бригада імені гетьмана Данила Апостола.

06 (Copy)
06 (Copy)

- З присмаком гіркоти отримую ці відзнаки, бо волів би їх отримувати не з такої нагоди, а з нагоди відкриття монументів нашим новонародженим дітям, знаків на їхню кращу долю у майбутній державі.

07 (Copy)
07 (Copy)

Ми часто на різних зібраннях говоримо про свою готовність на великі жертви заради держави. Але величезна кількість наших героїв вже поклали свої душу і тіло за нашу свободу, показавши усьому світові, що ми – козацького роду. Ні наші пожертви, ні наша благодійна праця не поверне жодного загиблого захисника… У наших силах тільки продовжувати берегти пам'ять про їхню жертовність і бути достойними їхнього життя і прикладу для нас. Бажаю усім українцям, і своїм однодумцям, і тим, кому «какая разница», і тим, хто «устал от войны», не бачачи тієї війни, всім, до єдиного українця, дожити до здійснення своєї власної мрії, щоб Україна наша була дійсно міцною, потужною, вільною, суверенною, соборною, цілісною державою, яку б у світі поважали, - сказав автор скульптурної композиції «Вогонь запеклих не пече», заслужений художник України, скульптор Микола Шевчук.

08 (Copy)
08 (Copy)

Такі ж почесні відзнаки отримала й натхненник проєкту, меценат створення скульптурної композиції «Вогонь запеклих не пече», голова громадської організації «Рідний край», підприємниця, волонтер, громадсько-політична діячка Ольга Колос.

09 (Copy)
09 (Copy)

- Ми одразу хотіли, щоб це не був сумний, чорний пам’ятник, а із певним символізмом скульптурна композиція, присвячена воїнам-артилеристам, які загинули в АТО. І, як мені здається, заслуженому художнику України Миколі Шевчуку це вдалося. У процесі роботи над пам’ятником виникла ідея про використання двох сторін майбутнього монумента - лицьову і тильну.

10 (2) (Copy)
10 (2) (Copy)

11 (Copy)
11 (Copy)

З одного боку, бачите образ воїна-Ангела з війська Небесного на чолі з Архистратигом Михаїлом, який постав на захист Божої правди і волі, своєї віри і поваги до себе. За те, за що стоять і там, на сході України гинуть наші хлопці.

12 (Copy)
12 (Copy)

А з іншого боку витесано силует-образ скорботної Матері, яка у тилу чекає на свого сина із війни. Там кожен елемент має певний символізм, глибокий зміст. Знаю, що це була копітка праця упродовж не одного місяця. Та кам’яна брила, яку відкололи із породи, мала десь понад 11 тонн.

13 (Copy)
13 (Copy)

14 (Copy)
14 (Copy)

15 (Copy)
15 (Copy)

А готовий монумент сягнув більше 5 тонн. Тобто, уявіть собі, скільки то потрібно було докласти праці, щоб усе зайве, отих шість тонн пісковику зрубати й витесати задумані образи! У цілому ж, наша громадська організація «Рідний край» підтримує такі культурно-мистецькі проєкти, спрямовані на популяризацію української героїки, нашої духовної спадщини, - сказала кореспонденту «Терену» Ольга Колос.

16 (Copy)
16 (Copy)

17 (Copy)
17 (Copy)

Відтепер у військовій частині, де стоїть пам’ятник загиблим воїнам-артилеристам щодня, заступаючи у наряд чи вирушаючи на бойові завдання, військовослужбовці віддаватиму шану тим, хто віддав своє життя у боях на сході України…

19 (2) (Copy)
19 (2) (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео