Орест Сарматський

Словенці важким пакунком допомогли громаді з Тернопільщини

Монастириськ 2 (Copy)

Монастириська ОТГ отримала гуманітарну допомогу від муніципалітету-партнера з Республіки Словенія.

Про це кореспондента «Терену» повідомили у Тернопільському Регіональному офісі U-LEAD.

Заставка5
Заставка5

Минулого року за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» голова Монастириської ОТГ Андрій Старух взяв участь у навчальні поїздці до Словенії, де вдалося підписати договір про партнерство з муніципалітетом Свята Анна. Нещодавно, словенська сторона надала громаді допомогу у вигляді гуманітарного медичного пакунку для боротьби з COVID-19.

– У складний час для Монастириської громади, коли ми віч-на-віч боролися з COVID-19, ми отримали допомогу у вигляді гуманітарного медичного пакунку від наших словенських партнерів. Вдячні муніципалітету Свята Анна за надані для наших медиків такі потрібні засоби індивідуального захисту – маски та рукавички. Радіємо, що маємо надійних друзів, які завжди прийдуть на допомогу та підтримають, навіть, коли ти цього не просиш.  Після завершення пандемії ми розраховуємо на активну співпрацю з муніципалітетом Свята Анна та зустріч у нас на Тернопільщині. Сподіваємося, що за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» нам разом вдасться реалізувати чимало успішних проєктів, – коментує Андрій Старух, голова Монастириської ОТГ.

Обидві партнерські громади мають багато спільного, особливо у сфері сільського господарства, розвитку зеленого туризму та альтернативних джерел енергії. 

– Муніципалітет Свята Анна складається з 12 сіл, в яких проживає всього 2300 жителів. У муніципалітеті роблять ставку на розвиток альтернативної енергетики та зелений туризм.

Монастириськ (Copy)
Монастириськ (Copy)

Також у громаді багато мешканців займаються виноробством, що є традиційним для цієї частини Словенії.

– Монастириська ОТГ перша громада в Тернопільській області, яка підписала лист-намірів про співпрацю з словенським муніципалітетом. Приємно, що партнери нашої громади підтримали їх в такий спосіб, – розповідає Наталія Онищук, керівниця Тернопільського регіонального офісу U-LEAD.

Нагадаємо, що в тодішньому навчальному візиті в Словенію від Тернопільщини брали  участь Монастириський міський голова Андрій Старух та Оксана Зазуляк від Настасівська ОТГ. Тема навчальної поїздки «Співпраця бізнесу та місцевих громад». Учасники ознайомилися з кращими практиками співпраці місцевих муніципалітетів з бізнес-об’єднаннями та асоціаціями. Вони вивчали досвід муніципалітетів Словенії та налагоджували ділові контакти з словенськими колегами.

Фото: Сергій Волохатий 

Вибір читачів за тиждень

Відео