Орест Сарматський

Спалили фермерську техніку приватної фірми (Агроновини)

0902 (Copy)

У Харківській області невідомі спалили трактор Т-170, що належить сільськогосподарському підприємству, ще два трактори та дві сіялки частково пошкоджені вогнем, повідомили у відділі комунікації ГУ НП України в Харківській області.

Про це пише propozitsiya.com.

Слідчо-оперативні дії тривають, вживаються заходи щодо встановлення усіх обставин події та причетних осіб.

 

 Вчені визначили крайні терміни сівби озимих культур

0901 (Copy)
0901 (Copy)

Через дефіцит вологи в ґрунті господарства вимушені сіяти озимі в сухий ґрунт, або переносити строки сівби на більш пізній період. На думку вчених у східному регіоні сівбу озимини можна продовжувати до 1 жовтня, у південному — до 10-15 жовтня, свідчать дані аналізу агрометеорологічних умов та стану посівів сільськогосподарських культур.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на НААН.

За даними багаторічних спостережень вірогідність опадів у першій декаді жовтня становить 81%, тому, на думку науковців необхідно терміново провести сівбу озимих зернових культур.

Зазначається, що у другій декаді вересня розпочались оптимальні строки сівби озимих зернових культур на Поліссі та Лісостепу. Господарства ведуть сівбу в першу чергу на попередниках, після яких збереглась волога, накопичена у літній період. На площах, де в посівному шарі ґрунту волога відсутня, сівба проводиться в сухий ґрунт, або ж строки її проведення, в очікуванні дощів, переносяться на більш пізній період.

- Відхилення від сівби в оптимальні строки, перенесення їх на більш пізні через погодні умови, які склалися, може негативно вплинути на перезимівлю озимини у зв’язку зі скороченням осіннього вегетаційного періоду, а це має бути 45-60 днів при сумі активних температур 400-600°С і як наслідок — недостатній розвиток рослин.

За таких посушливих умов необхідно якомога більше задіяти під сівбу озимих культур зрошувальні землі. При цьому дуже ефективними є сходовикликаючі поливи. Вони забезпечують отримання своєчасних сходів, добрий ріст і розвиток рослин в осінній період та гарантовано високий врожай зерна, — повідомили в НААН.

Вибір читачів за тиждень

Відео