Орест Сарматський

За рік в Україні з’явилося понад 1,5 тис. гектарів нових насаджень (Агроновини)

0810 (Copy)

Протягом останнього року в Україні з'явилося понад 1,5 тис. га нових насаджень горіхоплідних культур, у тому числі волоського горіха, фундука, мигдалю. 

Про це розповів Володимир Пахно, президент Української горіхової асоціації, передає agravery.com.

Появі нових насаджень горіх сприяли державні компенсації. Раніше їх давали лише за саджанці, наразі за обладнання для переробки, для польових робіт та техніки для садівництва, повідомив Пахно.

Так, Україна у 2020 році за урожаєм волоського горіха виходить на торішній рівень. Це відбувається внаслідок того, що з’являються нові сортові сади, а плоди деяких старих садів вражені хворобами. Обсяги зібраного горіха становитимуть близько 110?120 тис. т, а якість буде вищою, ніж у минулих роках, завдяки знову ж таки новим насадження сортового горіха.

У експорті на європейський ринок можуть виникнути певні складнощі через те, що він заповнюється горіхом із Чилі, із Аргентини та США, пояснює експерт.

Зазначимо, що на сьогодні ціна цілого українського горіха становитиме приблизно 2 €/кг. До цього вона складала 2,4-2,6 €/кг. Вартість трохи знизилася, бо в минулому та позаминулому роках експортери не погодили між собою ціни.

У результаті, наприклад, експортер пропонує свій обсяг, а йому кажуть: в Україні є інше підприємство, яке це робить дешевше. Тому у цьому році ми поставили завдання: об'єднати експортерів шляхом створення системи кластерів, підкреслює президент Української горіхової асоціації.

Він додає, що раніше основні покупці, імпортери були в Європі, Німеччині і Польщі. При чому остання країна виступала як додаткова ланка для подальшого продажу, переробки. На Азійському напрямку це Туреччина. Вони купляють українські горіхи, працюють з ними і продають в Україну та до країн Перської затоки уже за іншими цінами.

Разом з тим, у Туреччині з'являється китайський горіх, попри те, що його якість гірша від українського. Китай дуже сильно демпінгує і це зменшує ціни. Експортні ціни будуть не такі високі, як були два чи три роки тому. Це приведе до того, що і на внутрішньому ринку ціни будуть трохи меншими. Там вони вартуватимуть від 17 до 24 грн, коментує фахівець.

Володимир Пахно прогнозує, що діапазон цін буде змінюватися за місяцями: залежно від урожаю, від обсягів і якості горіха.

На сьогодні асоціація працює над укрупненням наших садів. Ми вже зробили кластер по волоському горіху. Найближчим часом сформуємо по фундуку. З ним буде легше працювати. Він не такий вразливий як волоський горіх. Також займаємося мигдалем. Після анексії Криму він відроджується в Одеській та Миколаївській областях, підкреслив спеціаліст.

В асоціації також перевіряють методом проведення фенологічних спостережень, як у кліматичних умовах України будуть себе поводити фісташки та чорні горіхи, пекани.

Ми прагнемо вийти з новою продукцією на нормальний рівень експорту з брендом «Горіх  України, підсумував Пахно.

0802 (Copy)
0802 (Copy)

Українські поля можуть стати полігонами для випробовування агрохімії, – нардеп

Верховна Рада збирається розглянути законопроєкт №2289, який відміняє державну реєстрацію агрохімікатів у країні-виробнику або в країні, в яку вони ввозяться після такої реєстрації, написав народний депутат України Андрій Богданець.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Facebook А. Богданця.

Чинним законом встановлено, що підставою для ввезення в Україну та застосування пестицидів та агрохімікатів є їх державна реєстрація в країні виробника або в країні, в яку вони ввозяться після такої реєстрації. Тобто, на сьогоднішній день Закон гарантує, що пестициди, які ввозяться в Україну як дослідні партії, а також їх якісні характеристики є визнаними, адже вони зареєстровані в країні їх виробництва, написав він.

За його словами, натомість законопроєктом 2289 передбачено виключення цієї норми.

Таке необачне рішення може призвести до того, що на територію України ввозитимуться пестициди та агрохімікати, які є невизнаними ні в Україні, ні в країні, в якій вони виробляються.

Внаслідок цього наша країна може перетворитись на полігон для випробування потенційно небезпечних речовин, а саме ввезення та застосування в Україні пестицидів і агрохімікатів, які не пройшли державну реєстрацію в країні виробника з різних причин, включаючи їх шкідливий вплив. Це може мати катастрофічні наслідки для екології та здоров’я наших громадян. Жодна розвинута країна не дозволяє ввезення таких речовин без реєстрації, наголосив народний депутат.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео