Орест Сарматський

Стало відомо, чому нинішньої зими в Україні можуть загинути до 40% бджіл (Агроновини)

2401 (Copy)

Січень – середина періоду зимового спокою бджолиних сімей: у 2021 році в Україні бджоли провели останні осінні обльоти у 20-х числах жовтня у північних областях – перших числах листопада на півдні і південному сході.

До Нового року погодні умови сприяли стійкому проходженню зимівлі бджіл: добова температура поступово знизилася від +10 до -5-7 - без різких перепадів. При цьому на окремих пасіках фіксували загибель 5-10% сімей.

Про це розповів співвласник ТМ «Знатний Мед» Валерій Курейко.

Але потім погода приготувала неприємні сюрпризи. Вже у новорічну ніч температура піднялася за добу на 10-15 градусів – від -7, до +5-8. Це призвело до розширення бджолиних клубів, розповзання бджіл по вуликах. Такі перепади згубно впливають на стан зимівлі, зазначив він.

Бджоляр прогнозує до кінця зими ще 5-7 перепадів температури, що може негативно вплинути на стан сімей: температурні гойдалки призводять до того, що до кінця березня бджоли підходять слабшими, з меншим запасом кормів.

- Усі ці чинники можуть призвести до загибелі до 35-40% бджолосімей, що змусить бджолярів вкладати значні ресурси у відновлення пасік, лікування бджіл від хвороб, підтримання ослаблених сімей і  уповільнить розвиток галузі, – вважає Валерій Курейко. – Цьому бджолярі змушені дати раду самі, без фінансової й організаційної підтримки.

Експерт зауважив, що у багатьох країнах Європи й Америки втрата бджолосімей у певні роки за підсумками зимівлі становить від 30-50%. При цьому є якісний ветеринарний контроль, страхування ризиків, суттєва фінансова й організаційна підтримка як із боку профільних асоціацій, так і з боку держави. Все це допомагає швидко відновити втрати та нарощувати обсяги галузі та виробництво продукції.

Джерело:  seeds.org.ua

   

У США виготовляють сир з картоплі

2402 (Copy)
2402 (Copy)

Проблемою для багатьох веганів, що обожнюють піцу, є - знайти аналог сиру, який був би таким же смачним та тягнувся, як справжній молочний продукт.

Виявляється, подібний веганський сир можна виготовити з картоплі. Його вже два роки виробляє стартап Pleese Foods з Нью-Йорка.

Веганський сир Pleese Foods виробляється без використання молочних продуктів, сої, насіння або глютену, а також без горіхів. Компанія співпрацює з ресторанами, а також продає картопляний сир онлайн.

- Причина того, що рослинний сир не був широко доступним в піццеріях міста, полягала в тому, що невеликим ресторанам було невигідно його купувати, і вони не відповідали високим стандартам традиційних кухарів. Pleese був розроблений за допомогою порад представників піцерій по всьому Нью-Йорку, – розповідає співзасновник компанії Кобі Регев.

Інші рослинні сири тануть за вищих температур, ніж сир з молока. Це ускладнює процедуру приготування.

- Ми вирішили цю проблему, розробивши рецепт “швидкого танення” спеціально для ресторанів. Ми сподіваємося, що це означає, що Pleese стане рослинним сиром, який вибирають великі мережі, які вже ввели альтернативи м’ясним стравам у своє меню, але все ще подають його з молочним сиром, – зазначає пан Регев.

До складу унікального веганського сиру входить суміш бобових культур та виділені білки картоплі.

Пандемія та локдауни не лише не завадили розвитку стартапу, а навпаки – сприяли йому.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео