Орест Сарматський

Стало відомо, чи бути легалізації канабісу в Україні (Агроновини)

2101 (Copy)

Близько року тому – у грудні 2020 – профільна комісія ООН виключила канабіс (марихуану) з переліку особливо небезпечних наркотиків. Тепер він знаходиться в переліку речовин, які можна використовувати в медичних цілях. 

Цей крок мав би стати найвагомішим аргументом у суперечці українських прихильників і противників “легалайзу”. Особливо враховуючи те, що буквально за пару тижнів до голосування в ООН, більшість українців підтримали обіг медичного канабісу в ході “президентського опитування”. Тоді “за” проголосували близько 70% опитаних.

За підсумками плебісциту Володимир Зеленський обіцяв подати відповідний законопроект. Такий документ влітку 2021 року з’явився в парламенті, правда за авторством не глави держави, а 82 депутатів на чолі з Давидом Арахамією. Для його прийняття не вистачило 42 голосів і він відправився “на доопрацювання”.

Через півроку свою пропозицію на цю ж тему представив МОЗ. І шансів на успішне проходження через Верховну раду у неї в рази більше.

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило свою ініціативу 17 листопада. Протягом місяця документ був відкритий для громадського обговорення. Зараз же він проходить узгодження в зацікавлених міністерствах.

Що ж пропонує МОЗ? Він виступає за те, щоб зняти заборону на обіг окремих сортів конопель в медичних цілях і в науково-технічній діяльності. Але тільки за умови ретельного контролю. Кожна партія і одиниця препарату буде промаркована унікальним штрих-кодом, з’явиться електронний реєстр для обліку рослин конопель, а самі лікарські препарати мають намір продавати тільки за електронним рецептом лікаря.

У Держгеокадастрі розповіли, скільки землі в Україні обробляється неофіційно

В Україні неофіційно обробляють близько 9 млн га землі. 

Про це це в інтерв’ю AgroPolit.com розповів перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко. 

- На мій погляд, наразі об’єктивно оцінити площу земель в тіньовому обробітку важко. Ті оцінки, які озвучувалися в аграрному комітеті на обґрунтування необхідності встановлення МПЗ – 9 млн. га – здаються мені досить вірогідними. У будь-якому разі зрозуміло, що це величезні площі, – сказав Мірошниченко.

2102 (Copy)
2102 (Copy)

Він додав, що обличчя земельного ринку, безумовно, зміниться.

Думаю, дуже багато господарств т. зв. одноосібників або змушені будуть легалізуватися і укрупнюватися, або припинять існування. Загалом, МПЗ може істотно стимулювати оборот земель сільськогосподарського призначення», – наголосив він.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео