Тамара Коблик

Стало відомо, як злетить ціна продуктів через блокаду польського кордону

Через блокаду кордону з боку Польщі в Україні, ймовірно, подорожчають продукти, які наша країна імпортує

На тлі протестів фермерів на польсько-українському кордоні можуть подорожчати деякі продукти. Усе тому, що компанії щодня втрачають по мільйону гривень. Про це повідомляє Фокус, пише agronews.ua.

Ситуація на кордоні з Польщею, де фермери блокують прикордонні пункти пропуску вздовж усього польсько-українського кордону, шкодить економіці нашої країни. Усе тому, що експортери не можуть вчасно вивозити товари, також затримки шкодять імпортерам, які ввозять продукцію в країну.

Кожен день затримки фур із товарами дорого обходиться українським компаніям. Нещодавно керівниця Західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації Мар’яна Луцишин повідомила, що один день простою коштує компанії близько 1 мільйона гривень збитків.

Водночас генеральна директорка “Metro Україна” Олена Вдовиченко під час конференції Європейської Бізнес Асоціації “Global Outlook” у Києві розповіла, що збитки компанії на тлі блокади кордону постійно збільшуються. Щоб хоч якось виправити стан справ, компанія використовує контейнерні перевезення потягами компанії “Укрзалізниця”.

Ось вони кажуть, що все заблокують із 20 лютого, я порахувала майбутні збитки — у нас за місяць через це логістичні витрати зростають у 2,5 раза, ультрасвіжі товари затримуються, я їх списую, тобто плюс-мінус до 50 млн грн на місяць додаткових витрат, і це тільки щодо нашої компанії, у нас імпортна складова це 20-25%, а є ж інші гравці, де весь бізнес через ці блокування страждає, — розповіла Олена Вдовиченко.

Вона каже, що через блокаду кордону з боку Польщі в Україні, ймовірно, подорожчають продукти, які наша країна імпортує.

Ціна імпорту для кінцевого споживача зростатиме, тобто там, де є імпортна складова — те, що не вирощується в Україні, — повідомила Олена Вдовиченко.

Читайте також: Польські протестувальники зірвали замки з українських фур та висипали зерно

Польські та угорські фермери знову блокуватимуть рух вантажівок на кордоні з Україною

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео