Віра Олександрович

Сварка за тарифи: із Тернопільщини до Києва відправлять гнівний лист (фото)

Понад сотню питань внесли у проект порядку денного другого пленарного засідання Х-ї сесії Тернопільської обласної ради.

Розглянути увесь цей перелік депутати планують уже сьогодні, 6 листопада (див. ТУТ прим.). Серед пунктів - чимало господарських, тобто так званих технічних. Вони суперечок не викличуть. Тож найбільше дискусій очікується при обговоренні кількох звернень.

Президія
Президія

- Як на мене, то всі питання, які розглядаються на сесії - важливі, - вважає перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний. – Трансфери, списання майна… Тобто весь перелік має потребу: десь – меншу, десь – більшу. Але основні питання -  це, однозначно, політичні заяви, а також – ряд різних програм.

Отже, на сесію подали відразу 4 звернення, що стосуються підвищення тарифів на газ. Усі вони – різні. Наприклад, якщо тексти, подані фракцією ВО «Свобода» і ВО «Батьківщина», - вкрай критичні щодо всієї центральної влади, то звернення від депутатів «Блоку Петра Порошенка», дуже і дуже «обережне».

Фракція Свобода
Фракція Свобода

Цитуємо документ: «Кабінет Міністрів України на засіданні 19 жовтня прийняв рішення про підвищення цін на газ для населення на 23,5% із 1-го листопада 2018 року у рамках виконання зобов’язань, взятих Україною перед Міжнародним валютним фондом.

Усвідомлюємо, що дане рішення продиктоване умовами співпраці із МВФ і необхідністю розраховуватися за кредитними зобов’язаннями, взятими попередніми урядами. Зокрема, в період із 2007 до 2014 року державний борг України зріс на десятки мільярдів доларів. Із них Кабінет Міністрів, очолюваний Ю. Тимошенко, збільшив держборг на 26,5 млрд дол. США. Тобто за 27 місяців управління економікою країни уряд Тимошенко щомісячно «проїдав» майже 1 млрд доларів. Продовжив таку «традицію» і уряд М. Азарова, за час господарювання якого держборг зріс ще на 32,6 млрд дол. США. Уряди А. Яценюка і В.Гройсмана із 2014 до 2018 року запозичили у МВФ 3,1 млрд дол. США. Сьогодні настав час віддавати ці борги...».

Фракція БПП
Фракція БПП

Відтак депутатам Тернопільської обласної ради пропонують звернутися до нинішнього Уряду із «лайт»-вимогою розглянути всі можливості для зниження ціни на газ і захистити найбільш вразливі верстви населення, розширивши програми субсидій.

Нагадаємо, окреме звернення щодо тарифів надійшло також від Тернопільської обласної ради профспілок. І воно – доволі різке. Натомість представники молодіжних організацій краю попросили депутатів звернутися до керівництва країни із вимогою про припинення діяльності телеканалів «News One» і «112 Україна».

Додамо, на розгляд депутатів також винесуть питання про внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік, про програму зайнятості населення, про обласну програму розвитку і підвищення якості професійної освіти тощо. Є у порядку денному і проект програми поводження із твердими побутовими відходами, і звіт про діяльність аеропорту Тернопіль (також читайте ТУТ і ТУТ прим.).

- Ми вже достатньо у сесійній залі різких політичних заяв прийняли, - розповідає Василь Деревляний. – Навіть недовіру висловили усьому вищому керівництву. Так, ми заявили свою позицію. І це є добре! Адже нам ніхто не може дорікнути, що ми не висловили позицію, яку має громада області.

До речі, 2-ге пленарне засідання розпочали о 10:39 годині у приміщенні конференц-зали, що на вулиці Грушевського, 8. На сесії наразі зареєструвалися 36 депутатів. Кореспондент «Терену» про найцікавіше, що відбуватимуться під час сесії, докладно повідомить згодом.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео