«Синиця» в руках, чи «журавель» в небі, або, що обрати жителям Тернопільщини при влаштуванні на роботу?

Choice

Отримуючи сьогодні умовно «задовільну» оплату праці частина наших громадян не переймається своїм найближчим і подальшим соціальним майбутнім. Часто у відносинах роботодавців та найманих працівників не дотримуються норми трудового законодавства. Непоодинокі випадки, коли громадяни погоджуються на отримання «офіційної» заробітної плати, що рівна або менша за мінімальну заробітну плату, а решту отримують  у «конверті». Таким способом підприємці, що використовують найману працю, уникають сплати обов'язкових податків та соціальних платежів. Про це розповідають представники регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області.

Також, непоодинокі випадки, коли громадяни взагалі офіційно не оформлені за місцем постійного працевлаштування. Роботодавці таким чином мiнімізують свої витрати та отримуть максимальний прибуток. Внаслідок таких неправомірних дій солідні суми коштів виводяться з легального обороту «в тінь». Держбюджет, Пенсійний та інші соціальні фонди втрачають мільярди гривень доходів, а нелегально працююючі особи позбавляють себе гідних пенсій, соціальних виплат та соціальних гарантій.

Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, громадяни повинні розуміти, що їх очікують проблемні моменти, пов’язані з захистом своїх трудових прав та отриманням соціальних виплат у разі скрутних життєвих обставин.

У свою чергу роботодавці, порушуючи вимоги чинного трудового законодавства, повинні чітко усвідомлювати  відповідальність за порушення законодавства про працю. Так, Законом України від 06.12.2016 № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» встановлено, що з 1 січня 2017 року юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію », – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Для реалізації своїх трудових прав найманий працівник повинен вимагати від роботодавця офіційного оформлення трудових відносин, а також дотримання вимог чинного трудового законодавства. У разі відмови роботодавця кожен громадянин має право звернутися до відповідних державних органів за захистом своїх законних прав.

З вищенаведеною інформацією присутні безробітні громадяни були ознайомлені 11 травня 2018 року працівниками Кременецького місцевого центру з надання БВПД  Тетяною Точинською та Ярославом Лисом під час участі у проведенні семінару на тему «Загальні питання зайнятості», що проводився у Кременецькому центрі зайнятості провідним фахівцем з профорієнтації Надією Гонтою. Також в ході проведення семінару фахівці Кременецького МЦ  ознайомили присутніх  з роботою центру, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема із суб’єктами права на БВПД, зазначеними у статті 14 Закону, переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги та поінформували присутніх, що Міністерство юстиції України спільно з американськими партнерами Агентства з питань міжнародного розвитку USAID запровадило всеукраїнський проект «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого забезпечити українців інформацією про права, які гарантовані їм Конституцією і законами України, навчити ці права реалізовувати та захищати, підвищити юридичну грамотність і викрити корупцію в держустановах. Крім того, фахівці  МЦ наддали відповіді на запитання присутніх.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись за адресою:

м. Кременець, вул. Шевченка, 59а, тел.: (03546) 2-52-33,kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua , Skype: kremeneckiy_mc.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави.

Вибір читачів за тиждень

Відео