Віра Олександрович

Тернопільщина: сюрприз для підприємців перенесли лише на 3 місяці

Цвігун

До зміни у застосуванні РРО має бути готовим бізнес на Тернопільщині. Тож нещодавно в. о. першого заступника начальника Головного управління ДПС в області Руслан Цвігун провів «гарячу лінію» з цього питання і поспілкувався з підприємцями про нюанси, пов’язані з РРО.

Найцікавіші питання і відповіді для читачів «Терену» підібрали у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Які електронні пристрої можна буде використовувати як програмні РРО?

- Суб'єктам господарювання дозволять при здійсненні готівкових розрахунків із споживачами застосовувати програмні РРО, у якості яких можна буде застосовувати будь-який пристрій (смартфон, планшет, комп'ютер тощо), що за допомогою спеціального програмного забезпечення здатен фіскалізувати розрахункові операції на сервері ДПС.

Слід зазначити, що з метою уникнення втрат, у першу чергу для суб'єктів малого і мікробізнесу (дрібних підприємців), відповідне програмне забезпечення будуть надавати суб'єктам господарювання безкоштовно.

- Як на практиці буде застосовуватися механізм «кешбек»?

- Так, якщо споживачу надали касовий чек РРО, проте інформації про такий документ немає на сервері ДПС, споживач має право звернутися до контролюючого органу із повідомленням про порушення суб'єктом господарювання порядку проведення готівкових розрахунків та, у разі їх підтвердження, може отримати із бюджету у вигляді компенсації - 100% вартості придбаного товару, який йому реалізували із порушенням вимог чинного законодавства.

Механізм «кешбек» запроваджують насамперед для боротьби із «нефіскальними» чеками, коли окремі несумлінні платники надають споживачам чеки, які не є фіскальними, проте на вигляд схожі на них.

- Чи розширилося коло суб’єктів господарювання, які мають використовувати РРО?

- Передбачається впровадження обов'язкового застосування РРО фізособами-підприємцями платниками єдиного податку II-ї та III групи при здійсненні готівкових розрахунків із споживачами.

Крім того, перед цим передбачається впровадження обов'язку застосування РРО для фізичних осіб-підприємців (платників єдиного податку II-ї та III групи), які провадять певні ризикові види діяльності (продаж товарів/надання послуг через мережу Інтернет, торгівля ювелірними виробами та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, діяльність туристичних агентств, туристичних операторів, готелів тощо), реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках).

- Чи передбачаються додаткові штрафи у сфері застосування РРО?

- За незастосування РРО або застосування із порушенням встановлених вимог передбачається деяке збільшення розміру штрафних (фінансових) санкцій, оскільки діючі норми щодо розміру штрафів прийняли ще у 2000 р. При цьому ніяких додаткових штрафів до вже передбачених Законом від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не встановлюють.

- Для яких суб’єктів господарювання зазначення кодів УКТ ЗЕД у фіскальних чеках буде обов’язковим?

- Законом №128-IX від 20.09.2019 р. передбачається обов'язок суб'єктів господарювання проводити розрахункові операції через РРО та програмні РРО із використанням режиму попереднього програмування найменування та цін товарів (послуг) із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для усіх підакцизних товарів (до цього було тільки для пального).

- Чи відбулися зміни у термінах запровадження нових правил використання РРО у зв’язку із запровадженням карантину?

- Терміни введення в дію норм законодавства, що стосуються змін у застосуванні РРО перенесли на 3 місяці, зокрема: - з 19.04.2020 до 01.08.2020 р. – можливість застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій і збільшення розміру штрафних (фінансових) санкцій; - з 01.10.2020 до 01.01.2021 р. – запровадження механізму «кешбек» та обов’язок застосування РРО фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку II-ї та III групи, які провадять ризикові види діяльності; - з 01.01.2021 до 01.04.2021 р. – обов’язок застосування РРО усіма фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку II-ї та III групи.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео