Віра Олександрович

Тернопіль переміг: Андрій Галайко заплатить майже 2 млн грн за «своїх» дітей

Галайко_Похилий

Проект рішення «Про затвердження договору про міжбюджетний трансферт на 2018 рік» оприлюднили на сайті Тернопільської міської ради вчора, 18 травня.

Автором цього документу є начальник міського управління освіти Ольга Похиляк. Нічого дивного у цьому немає, адже йдеться про так звану плату за «чужих» дітей у закладах освіти.

Нагадаємо, довкола цієї теми у Тернополі «списи ламають» уже понад рік. Річ у тім, що місто прагне отримувати гроші за те, що у місцеві дитячі садочки, а також заклади позашкільної світи ходять діти без тернопільської прописки («Терен» про це писав ТУТ, ТУТ і ТУТприм.). На останній сесії ці розмови знову відновили, тож «революція мамусь» могла набрати нових обертів (читайте ТУТприм.).

Але схоже, до конфлікту не дійде. Депутатам запропонують затвердити договір про міжбюджетний трансферт на 2018 рік між Тернопільською районною радою і міською радою вже на наступній сесії (коли вона відбудеться, поки що невідомо – прим.). Контроль за виконанням цього рішення покладуть на постійну комісію міської ради із питань бюджету і фінансів (голова – Оксана Яциковська). Договір вступить в силу із дня його підписання обома сторонами і діятиме до 31 грудня 2018 р.

Мамусі_на_сесії
Мамусі_на_сесії

Оприлюднили на сайті і текст договору про міжбюджетний трансферт. З однієї сторони його має підписати міський голова Сергій Надал, а з іншої – голова райради Андрій Галайко (із повним текстом можна ознайомитися ТУТприм.).

Цитуємо документ: «Передача видатків здійснюється відповідно до статей 93, 101 Бюджетного кодексу України шляхом затвердження Тернопільською районною радою на 2018 рік міжбюджетного трансферту міському бюджету Тернополя в сумі 1 907 000 грн... Кошти перераховуються щомісячно не пізніше 15 числа наступного місяця (крім грудня), відповідно до розпису загального фонду бюджету на рахунок загального фонду міського бюджету міста Тернополя, відкритого в управлінні Державної казначейської служби України у Тернопільській області в Тернополі. Взаєморозрахунки між міським бюджетом Тернополя і бюджетом району за грудень поточного року… здійснюються не пізніше 10 грудня 2018 р.»

Окрім того, усі спори і розбіжності, що можуть виникнути при виконанні договору, підлягатимуть вирішенню шляхом проведення переговорів між сторонами. У випадку неможливості вирішення спорів шляхом переговорів, вони підлягають розгляду і вирішенню в судовому порядку.

До речі, схожий міжбюджетний трансферт на 2018 рік із Тернопільською міською радою підписали Залозецька селищна рада, а також Байковецька сільська рада. Інші сусідні ОТГ, навіть Великогаївська, яка вже погодилася на оплату за надання медичних послуг своїм громадянам (читайте ТУТприм.), цього не зробили.

Фото автора

Довідка. За даними, які раніше оприлюднювала Ольга Похиляк, всього у Тернополі із сусідніх сіл і ОТГ садочки відвідували 1538 дітей (456 осіб прийняли у 2017 р. – прим.). Причому із Байківців – 142 дитини, із Великих Гаїв – 42. Лише на малечу із цих двох громад Тернопіль зі своєї казни у 2018 р. мав би витратити: 184 х 1215 х 12 = 2 млн 682 тис. 720 грн.

Вибір читачів за тиждень

Відео